Hlavní obsah

Migrační krize rozděluje staré a nové členy EU, ukazují průzkumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Názor na migraci a způsoby řešení krize rozděluje tzv. staré a nové členy Evropské unie. Z průzkumu německé Bertelsmannovy nadace vyplynulo, že zatímco spravedlivé rozdělování žadatelů o azyl ve starších členských státech EU podporuje 85 procent lidí, v nových členských zemích, k nimž se řadí i Česká republika, je podpora jen 54procentní.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Fronta běženců před registračním centrem v Berlíně

Článek

„Situace s uprchlíky rozděluje evropské vlády,“ poznamenala nadace, podle níž některé země EU počítají se začleněním žadatelů o azyl, jiné to odmítají.

Zatímco ve starých zemích EU podporuje spravedlivé rozdělení uprchlíků 85 procent obyvatel, v nových je to jen 54 procent. „Jasná většina občanů EU očekává celoevropskou odpověď na krizi,” uvedla Bertelsmannova nadace a její ředitel Aart De Geus dodal: „Evropští lídři by si měli přání svých občanů vzít k srdci.“

Dělící čáru mezi starou a novou EU podle průzkumu ukazuje také názor na to, zda by měly být státy, které odmítají společné řešení, sankcionovány snížením příspěvků z evropských fondů. Ve starých zemích takovou myšlenku podporuje 77 procent dotázaných, v nových jen 41 procent respondentů.

Obavy mají všichni, schengen chtějí zachovat

Migrační krize nicméně vyvolává obavy lidí celé Unie. Negativních dopadů na společnost se obává 58 procent všech oslovených. Jen o čtyři procenta lidí méně se domnívá, že podmínky pro poskytnutí azylu jsou moc velkorysé.

Všichni obyvatelé EU se rovněž shodují v názoru, že je třeba ochránit vnější hranici Unie. Pro společné zabezpečení hranic je 87 procent lidí. Schengenský prostor si také přeje zachovat většina 79 procent.

Reklama

Související články

Unie dala Řecku tříměsíční ultimátum

Státy Evropské unie daly Řecku v pátek ultimátum, musí do tří měsíců odstranit nedostatky v ochraně hranic a při kontrolách proudu migrantů z Blízkého východu....

Bělobrádek: Muslimskou Evropu nechci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odpověděl v rozhovoru s deníkem Právo na otázky týkající se především přístupů k přijímání uprchlíků z válkou...

Výběr článků

Načítám