Hlavní obsah

V Rumunsku stíhají poslance a šéfa berního úřadu za zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Šéf rumunského finančního úřadu, jeho náměstek a dva poslanci jsou stíháni za zneužití úřadu a korupci v případu zpronevěry peněz z evropských fondů. Protikorupční prokuratura (DNA) to oznámila ve středu a současně požádala parlament o souhlas k zatčení obou zákonodárců podezřelých z trestné činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Parlament v Bukurešti

Článek

Podle prokuratury je poslanec Nicolae Paun, předseda Strany proevropských Romů, podezřelý, že zpronevěřil 5,3 miliónu eur (143 miliónů korun) pocházejících z Evropské unie. Tyto prostředky byly určeny na realizaci reintegračních programů.

Vyšetřovatelé prokuratury Pauna obvinili, že pomocí falešných dokumentů dokazoval, že dva programy organizované jeho politickou stranou absolvovalo na 6000 lidí. Ve skutečnosti 77 procent peněz z evropských fondů bylo použito na výplaty několika lidí, které poslanec využíval a kteří museli z těchto příjmů odevzdat pět procent straně.

Paun dal také během pěti let kolem 50 tisíc eur dalšímu poslanci za romskou menšinu Madalinu Voicuovi. Ten výměnou za to zajistil u šéfa finančního úřadu Gelua Stefana Diaconua osvobození od daní pro fiktivní osoby, které jakoby dostaly peníze v rámci zmíněných rehabilitačních programů.

Šéf berního úřadu Diaconu a jeho náměstek Mihai Vatasoiu jsou obviněni, že zmíněné osvobození od daní v rozporu se zákonem umožnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám