Hlavní obsah

Německý úřad práce chce migrantům na tři roky zakázat změnu bydliště

Berlín

Německé úřady chtějí migrantům na tři roky určovat místo trvalého bydliště. Běženci by se mohli přestěhovat jen v případě, že by našli práci jinde. S odvoláním na interní dokumenty Spolkové agentury práce (BfA) o tom informoval deník Bild.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Migrant při registraci v německém Heidelbergu. Ilustrační foto

Článek

Připravované opatření má podle německého listu zabránit tvorbě ghett ve velkých městech, kam se běženci často chtějí dostat.

Od začátku roku platí pro uprchlíky tříměsíční rezidenční povinnost. Podle BfA je však tato lhůta příliš krátká a běženci se po jejím uplynutí stahují do míst, kde žijí komunity lidí pocházejících ze stejného regionu.

Sestěhování migrantů však vede k vytváření paralelních společností, jejichž členové nemají zájem o integraci do německé společnosti. Často se ani neučí německy, a nemají tak šanci najít si práci. To podle německých úřadů znamená bezpečnostní riziko.

Stěhování jen za prací

BfA proto žádá zákonodárce, aby uložili běžencům povinnost zůstat na přiděleném místě bydliště tři roky. Povolení k přestěhování by uprchlík dostal pouze v případě, že by odjinud obdržel nabídku práce a zároveň tam měl zajištěné ubytování.

Za loňský rok přišlo do Německa na 1,1 miliónu běženců, což je nejvíc od konce druhé světové války. Politici v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou nyní hovoří o tom, že se počet příchozích běženců musí snížit, protože Německo dlouhodobě nedokáže takový počet přistěhovalců integrovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám