Hlavní obsah

Chyby jsme udělali, připustila polská premiérka

– Varšava

Polská premiérka Ewa Szydlowá ve čtvrtek připustila, že její vláda od nástupu k moci udělala nějaké chyby. Vysvětluje je ale tím, že se jen snaží realizovat program, který si Poláci ve volbách vybrali.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polská premiérka Beáta Szydlová

Článek

"Netvrdím, že jsme neudělali žádné chyby nebo že některé věci nemohly být udělány jiným způsobem," připustila polská premiérka v rozhovoru pro soukromou zpravodajskou televizi TVN24.

Polsko v posledních měsících udělalo zásadní změny v ústavním soudu a v posledních dnech i ve fungování veřejnoprávních médií, ta jsou de facto podřízena státu, konkrétně ministerstvu financí. Ihned po nástupu vláda vyměnila šéfy státních organizací.

Evropská komise zahájila se zemí proces sledování právního stavu. Teoreticky by mohl vést až k omezení hlasovacích práv pro Polsko. Szydlová je přesvědčená, že k tomu nedojde. Proces je prý normální a EK nemá možnost sankcí.

Také představitelé EK připustili, že jen chtějí získat informace o dění v Polsku.

Szydlová stojí v čele vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost, té šéfuje Jaroslaw Kaczyński. Není tajemstvím, že právě on stojí za většinou rozhodnutí, která kabinet dělá, ač ve skutečnosti nemá žádnou odpovědnou funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám