Hlavní obsah

Turci kvůli atentátu v Istanbulu zadrželi další čtyři podezřelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie zadržela další 4 lidi v souvislosti s úterním sebevražedným útokem v Istanbulu, který si vyžádal deset mrtvých. Oznámil to turecký premiér Ahmet Davutoglu. Celkem už úřady zatkly pět lidí. Pachatel útoku vstoupil do Turecka jako migrant. Jeho pohyb v Istanbulu úřady nemonitorovaly, protože nebyl na seznamu podezřelých z terorismu.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Turečtí policisté, ilustrační foto

Článek

Turecký ministr vnitra Efkan Ala již dříve informoval, že pachatel, jehož vyšetřovatelé identifikovali jako 28letého muže ze Saúdské Arábie, se s tureckými úředníky dostal do styku. Před týdnem se totiž řádně ohlásil imigračním úřadům.

Deník Hürriyet dodal, že byl muž pod jménem Nabíl Fadlí 5. ledna registrován v imigrační databázi jako žadatel o azyl. Úředníci mu přitom vzali i otisky prstů: právě podle nich byl prý po útoku identifikován.

Nefiguroval ale na seznamu potenciálně nebezpečných osob, na němž je nyní v Turecku téměř 40 tisíc jmen.

Policejní razie

Při atentátu zemřelo deset německých turistů a deset jich bylo zraněno. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ve středu při návštěvě Istanbulu řekl, že ale zatím nic nenapovídá tomu, že by útok mířil konkrétně na občany Německa.

Podle tureckých médií je mezi zraněnými rovněž jeden Nor a jedna Peruánka. Celkově je stále hospitalizováno šest lidí. [celá zpráva]

K pumovému útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Davutoglu ale bez dalšího upřesnění v úterý prohlásil, že za atentátem stojí Islámský stát.

Turecká policie následně provedla sérii razií proti lidem podezřelým z napojení na IS. Ve středu zadržela nejméně 15 osob. Tři z nich byli ruští občané. V úterý zatkli turečtí policisté 59 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám