Hlavní obsah

Maďarský soud potvrdil tři doživotí za šest vražd Romů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Tři doživotní tresty potvrdil maďarský nejvyšší soud v případě série vražd Romů v Maďarsku. V letech 2008 až 2009 zaútočila zločinecká skupina na Romy na devíti různých místech Maďarska a výsledkem bylo šest mrtvých, mezi nimi i jedno dítě.

Foto: MTI

Skupina má na svědomí šest lidských životů.

Článek

Soud konstatoval, že útoky a vraždy dopředu plánovali. „Nejvyšší soud potvrzuje rozsudky soudu hlavního města,“ uvedla soudkyně Róza Mészárová podle agentury MTI. Rozsudek je pravomocný.

Skupina útočila tak, že hodila do domu, kde žili Romové, zápalnou láhev. Když začalo hořet a lidé vybíhali ven, zastřelili je. V jednom případě stříleli i po muži, který nesl v náručí dítě. On i dítě zemřeli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muži při útocích celkem 78krát vystřelili a hodili 11 zápalných lahví. Svými útoky ohrozili celkem 55 lidí.

Árpád Kiss, jeho bratr István Kiss a Zsolt Pető dostali doživotí a István Csontos půjde do vězení na 13 let. Posledně jmenovaný se na útocích přímo nepodílel, řídil však vůz, v němž útočníci z místa činu ujeli. Dříve působil jako profesionální voják, který sloužil v mírové misi KFOR v Kosovu. Csontos ukončil působení v armádě v létě roku 2008.

Doživotní tresty vynesl soud už v roce 2013, ale obhájci se tehdy odvolali.

Svědek je udal

Osudové chyby se vrazi dopustili při posledním útoku v obci Kisléta, kde zabili 45letou ženu a těžce zranili její 13letou dceru. Při koordinaci útoku totiž používali stejný telefon jako při předchozích napadeních. Policie věděla, že tento telefon byl opakovaně používán v jednom ze zábavních podniků v Debrecínu.

Bar navštívili policisté v civilu, kteří zde navázali kontakt s mužem, který jim následně prozradil totožnost pachatelů i úkryt zbraní. Ty byly schovány ve zdi za dřevěným obložením. Svědek následně požádal o policejní ochranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám