Hlavní obsah

V Calais instalovali první obytné buňky pro běžence v „džungli”

V uprchlickém táboře v severofrancouzském Calais byly instalovány obytné buňky vyrobené z lodních kontejnerů. V táboře známém jako „džungle” se první uprchlíci nastěhovali do vesnice z kovových buněk, informovala v pondělí agentura DPA.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Obydlí připravená z přepravních kontejnerů v táboře u Calais

Článek

Za pět miliónů eur (zhruba 135 miliónů korun) chce francouzská vláda zřídit tábor ze 125 mobilních staveb s místem pro až 1500 lidí.

Zlepšit se tak má situace aktuálně zhruba 4000 uprchlíků, kteří dosud poblíž přístaviště přebývají ve stanech, pod plastovými plachtami nebo v narychlo postavených chatrčích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nové buňky jsou vybaveny palandami i topením a mají okna. Jsou ale bez tekoucí vody nebo bez sanitárních zařízení. Toalety a sprchy však budou mít lidé ubytovaní v buňkách k dispozici v objektu, který byl dosud vyhrazen ženám a dětem.

Už několik let migranti doufají, že se z Calais dostanou ilegálně do Británie na nákladních automobilech nebo vlakem skrze Eurotunel. Někteří za riskantní cestu přes Lamanšský průliv zaplatí životem.

Mnozí uprchlíci věří, že v Británii budou mít snadnější podmínky, protože tam mají příbuzné nebo hovoří jen anglicky. Proto ve Francii nežádají o azyl, i když by podle francouzského ministerstva vnitra měli vekou šanci na jeho získání.

Jen několik kilometrů od Calais, v obci Grande-Synthe poblíž Dunkerque, má podle DPA vzniknout uprchlický tábor pro zhruba 2500 migrantů podle mezinárodních standardů.

Reklama

Výběr článků

Načítám