Hlavní obsah

Turci zabavili stovky nefunkčních záchranných vest pro migranty

Ankara

Turecká policie zabavila více než tisícovku nefunkčních záchranných vest, které chtěli obchodníci v přístavním městě Izmiru prodat migrantům mířícím přes Egejské moře do Evropy. Namísto na vodě plovoucím materiálem byly vesty vycpány čímsi, co voda nenadnáší, informovaly podle BBC turecké úřady.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nefunkční vesty vyráběli čtyři dělníci, včetně dvou syrských dívek, dodala turecká agentura Dogan, aniž by uvedla jejich věk.

Zpráva o odhalení podvodníků přichází pouhý den poté, co bylo na tureckém pobřeží nalezeno 34 těl migrantů z potopeného člunu, který měl namířeno na řecký ostrov Lesbos. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mnozí z nich na sobě měli záchranné vesty. Zda pocházely od odhalených podvodníků, není jasné.

Falešná vesta za 10 dolarů 

Přístav Izmír migrantům slouží jako přestupní stanice. Na tamních tržištích si často pořizují poslední zásoby a vybavení na nebezpečnou cestu do vysněné Evropy.

Běžná cena kvalitní záchranné vesty se pohybuje v přepočtu od tisíce korun výš, migranti si ale ve snaze ušetřit často kupují i vesty pochybné kvality za čtvrtinovou cenu, poznamenává turecký zpravodaj BBC.

I přes chladné počasí posledních týdnů do Řecka proudí stále další a další migranti. Ti, kteří vyplouvají z tureckého pobřeží, mají nejčastěji namířeno na ostrov Lesbos. Minulý rok jich tam dorazilo na půl miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám