Hlavní obsah

Na zaplavenou Británii se ženou další deště, živel ohrožuje lidské životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Katastrofální povodně na sedmadvaceti místech Spojeného království nadále ohrožují lidské životy. Meteorologové navíc varují, že ve středu a na konci pracovního týdne přijdou další prudké deště a přírodní katastrofa tak může být ještě ničivější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v britském LeedsuVideo: Newsflare.com

 
Článek

Nejvíce zasažena jsou hrabství Lancashire, Yorkshire a Greater Manchester, kde musely být evakuovány tisíce lidí a tisíce domácností stále zůstávají bez proudu.

Okolo 500 budov ohrozily povodně ve městě York, v noci na pondělí se tam ale situace stabilizovala. Hladina řek přestala stoupat i v zaplavených městech Radcliffe a Bury. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nejvíce postižená hrabství

"Spal jsem dneska v noci asi 40 minut. Na Vánoce to není moc dobrý," řekl podle ČTK o Štědrém dnu novinářům muž, který se v Bury musel ukrýt do záchranného střediska vybudovaného v nedaleké škole. Evakuován byl ve chvíli, když už mu doma voda dosahovala k pasu.

Anglie, Wales i Irsko v ohrožení

Srážky, které přijdou ve druhé polovině tohoto týdne, představují riziko pro obyvatele severní Anglie, Walesu a Severního Irska. Ve Skotsku by už naopak hladiny řek stoupat neměly.

V hrabstvích Yorkshire a Lancashire bylo do evakuace obyvatel kromě záchranářů zapojeno také 500 vojáků, v případě náhlého zhoršení situace je v pohotovosti 1500 dalších.

Škody za 55 miliard

Podle prvotních odhadů dosáhnou škody za povodně 1,5 miliardy liber, tedy v přepočtu více než 55 miliard korun. Britská Agentura pro životní prostřední varovala, že je potřeba kompletně přehodnotit britský systém protipovodňových opatření, jinak se podobná neštěstí budou opakovat.

Sever Anglie zasáhly již začátkem prosince silné záplavy, které způsobily škody v řádu miliónů liber. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám