Hlavní obsah

Chodorkovskij zvažuje azyl v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Miliardář Michail Chodorkovskij, bývalý nejbohatší ruský oligarcha a známý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, uvažuje, že požádá o azyl v Británii. Jde o reakci na mezinárodní zatykač, který ve středu vydal ruský soud. Chodorkovskij, který žije na Západě, je obviněn z podílu na dvou vraždách z konce 90. let minulého století. Obvinění odmítá a označuje za politickou mstu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Michail Chodorkovskij v listopadu 2015 v Londýně.

Článek

Bývalý šéf ropného koncernu Jukos BBC řekl, že nyní je jasné, že ho Putin považuje za "vážnou hrozbu". V Londýně, kde nejspíš nyní žije, se prý cítí bezpečně a měl by zájem tam požádat o azyl.

Vyšetřovací výbor, který je ruskou obdobou americké FBI, Chodorkovského v nepřítomnosti obvinil z nařízení vraždy nepohodlného starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Starosta prý požadoval na ropném koncernu Jukos, aby vyplatil státu nepřiznané daně.

Chodorkovskij má podle vyšetřovatelů podíl i na smrti tělesného strážce podnikatele Jevgenije Rybina. Stalo se tak údajně při jednom z pokusů zabít Rybina v letech 1998 až 1999. Při střelbě bylo tehdy také zraněno několik dalších lidí.

Chodorkovskij celý případ odmítá jako politicky motivovanou frašku a vydání do Ruska se nijak neobává. Nyní 52letý magnát byl v minulosti považován za možného vážného politického konkurenta Putina. V roce 2003 byl ale zatčen a později odsouzen k mnohaletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Na základě prezidentské milosti se v prosinci 2013 dostal na svobodu.

 

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko vydalo zatykač na Chodorkovského

Ruský soud vydal mezinárodní zatykač na miliardáře Michaila Chodorkovského. Ve středu to oznámila ruská tisková agentura TASS. Chodorkovskij, který žije na...

Výběr článků

Načítám