Hlavní obsah

Chodorkovského v Rusku vyšetřují kvůli podílu na vraždě starosty

– Moskva

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij je vyšetřovaný kvůli podílu na vraždě starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. Oligarcha, který žije ve Švýcarsku, uvedl, že do domu jeho 82letého otce doručili předvolání k výslechu jako podezřelého.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Michail Chodorkovskij v listopadu 2015 v Londýně

Článek

Předvolání zveřejnil Chodorkovskij na svém twitterovém účtu. Jeho mluvčí Kulle Pispanenová novinářům řekla, že se „frašky” organizované ruskými vyšetřovateli účastnit nehodlá a s ruskou justicí spolupracovat nebude.

Vyšetřovatelé Chodorkovského informace nekomentovali. Odmítl to i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že on o tom nic neví a že se k tomu mohou vyjádřit jen vyšetřovatelé.

Agentura TASS však s odvoláním na dobře informovaný zdroj uvedla, že bylo po Chodorkovském vyhlášeno celostátní pátrání, protože byl v nepřítomnosti obviněn z podílu na vraždě.

Znovuotevřený případ

Letos v červnu ruský Vyšetřovací výbor oznámil, že znovu otevírá případ vraždy starosty Něftějugansku Vladimira Pětuchova, protože se objevily nové informace. Mluvčí výboru Vladimir Markin oznámil, že „Chodorkovskij mohl osobně nařídit tuto vraždu a mnoho dalších mimořádně závažných zločinů“.

Michail Chodorkovskij na svém twitterovém účtu zveřejnil výzvu k předvolání k výslechu

Starosta Pětuchov se v roce 1998 dostal do sporu s vedením Jukosu, protože Chodorkovského firma údajně neplatila daně a městská pokladna kvůli tomu byla prázdná.

V červnu téhož roku byl Pětuchov při cestě do práce zastřelen dávkou ze samopalu. Vražda se stala v den Chodorkovského narozenin. V případu byl na doživotí odsouzen bývalý šéf bezpečnostní služby Jukosu Alexej Pičugin a v nepřítomnosti ke stejnému trestu také spolumajitel firmy Jukos Leonid Něvzlin, který žije v Izraeli.

Moskevský rozhlas uvedl, že v případu Pětuchova už byl v Moskvě vyslechnut Chodorkovského dvaaosmdesátiletý otec Boris. Vyšetřovatelé s ním chtěli mluvit už v srpnu, ale on to odmítl s odkazem na ústavu, která umožňuje nevypovídat v případech týkajících se příbuzných.

Chodorkovskij jako bývalý majitel obřího petrochemického koncernu Jukos strávil bezmála deset let v ruském vězení za defraudace a podvody. Na svobodu se dostal na základě amnestie v prosinci 2013. Uchýlil se do Švýcarska, odkud občas pokračuje v kritice kremelského vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám