Hlavní obsah

Falešné dokumenty pro balkánské země se prý vyrábí i v Česku

Podél balkánské migrační trasy se v rostoucím množství objevují falešné dokumenty a zločinci je stále častěji nabízejí přes internet. „Dílny”, v nichž se tyto padělky vyrábějí, jsou v Česku, Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajině, napsal srbský list Večernje novosti.

Foto: Profimedia.cz

Skupina nabízí téměř jakékoliv dokumenty z jakékoliv země

Článek

"Jsme tým profesionálů s dlouholetou zkušeností s výrobou věrohodných falešných dokumentů nejlepší kvality. Jsme výrobci padělaných i autentických dokumentů. Ve světě je přes deset milionů našich dokumentů. Děláme pasy, řidičské průkazy, občanské průkazy, platební karty, rodné listy, vysvědčení, mezinárodní diplomy..."

To je jen jedna z mnoha reklam objevujících se na specializovaných stránkách, které nabízejí obyvatelům Balkánu falešné dokumenty nejrůznějšího druhu. Nejžádanější jsou doklady USA, Austrálie, Belgie, Brazílie, Norska, Kanady, Francie, Německa, Izraele, ba i Mexika. Na seznamu je na sto zemí a mezi nimi dokonce i řidičské průkazy Kamerunu nebo Kambodže, jakož i čínské občanské průkazy.

Padělané doklady si lze objednat přes internet nebo telefonicky. V nabídce se dokonce nacházejí diplomatické cestovní doklady. Tyto weby jsou ve všech balkánských zemích, nejvíce v Chorvatsku, a pokrývají prakticky celou bývalou Jugoslávii.

Po falešných dokumentech byla vždy poptávka, ale poprvé v dějinách představují globální bezpečnostní hrozbu vzhledem k nepřehlednému proudu uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, a k neustále rostoucímu počtu členů teroristických organizací.

Padělá se všechno, na čem se dá vydělat, říkají na srbském ministerstvu vnitra. Etikety různých produktů, pasy, občanské průkazy, rozličná dopravní povolení, řidičské průkazy, peníze... Snaží se falšovat i čipované dokumenty, diplomy a indexy. Pokud jde o falešné peníze, nejčastěji jsou v oběhu bankovky 500 a 1000 dinárů.

Největší zájem o řidičáky

Podle operativních údajů policie dobré "falešné označení" stojí 2500 až 5000 eur (67 500 až 135 000 korun) a za diplomatické doklady se platí až 10 000 eur. Osobní dokumenty jsou za 50 až 500 eur. Na 500 eur přijdou řidičské průkazy zemí Evropské unie, s nimiž lze svobodně cestovat v schengenském prostoru volného pohybu.

Podle některých odhadů "dílen", kde se vyrábějí padělky, je nejvíce v Česku, Rumunsku, Bulharsku, ale i na Ukrajině. Tam se dělají nejrůznější dokumenty, včetně srbských podvrhů.

Prodej falešných dokumentů na černém trhu je ve světě vzkvétajícím byznysem. V posledních měsících, kdy se pro ekonomické migranty zavírají hranice EU, jsou nejžádanější syrské pasy a mezinárodní řidičské průkazy, s nimiž lze získat azyl v evropských zemích.

Prodávají se přes zvláštní, uzavřené facebookové skupiny. Ceny těchto pasů se liší a pohybují se od 1000 do 5000 dolarů (25 000 do 125 000 korun). Britský pas stojí kolem 650 eur (17 500 korun), stejně jako norský. K nejlevnějším patří portugalský a finský - 500 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám