Hlavní obsah

Slovenský prezident vetoval protiteroristický balíček

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval balíček protiteroristických zákonů, který minulý týden schválil parlament. Zákony měly posílit pravomoci policie a tajných služeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Slovenský parlament zasedne mimořádně v pondělí a zákony opětovně projedná. Vládní strana Směr-sociální demokracie má v parlamentu dostatek hlasů na prolomení veta prezidenta.

Protiteroristický balíček zákonů obsahuje například možnost zadržení osoby, která se nachází na místě teroristického útoku, prohlídku automobilu policisty a již zmíněné vyšší pravomoci tajných služeb. Policisté mohou získat na základě rozhodnutí soudu nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o klientech, kteří jsou hledanými osobami. Zvýšit se má také dolní hranice trestní sazby při trestném činu založení a podporování teroristické skupiny ze současných osmi na deset let.

Osobnosti se obrátily na Kisku

Stovka slovenských veřejně známých osobností se okamžitě po schválení protiteroristického balíčku obrátila na prezidenta Kisku s žádostí, aby ho nepodepisoval. Důvodem byly obavy autorů výzvy, že změny v zákonech a ústavě mohou být zneužity k zásahům státu do svobod a soukromí občanů. [celá zpráva]

„Opatření nemají nic společného s bojem proti terorismu. Považujeme za nepřijatelné, aby se o posilování pravomocí bezpečnostních složek státu a zásazích do osobních svobod rozhodovalo bez zapojení odborné a širší veřejnosti v rámci předvolebního boje vládnoucí strany, “ uvedli signatáři výzvy.

Opoziční poslanci navrhované změny kritizovali a tvrdili, že povedou k vytvoření policejního státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám