Hlavní obsah

Sobotka vyzval lídry EU, aby udělali vše pro zachování Schengenu bez kontrol

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval před nadcházejícím summitem EU dopisem evropské lídry, aby při řešení migrační krize udělali vše pro zachování schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Z dopisu v úterý citoval server Politico. Ten zároveň připomněl slova německé kancléřky Angely Merkelové, která varovala, že budoucnost Schengenu je bez užší spolupráce evropských zemí ohledně uprchlíků ohrožená.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Musíme využít příležitosti, abychom během nadcházející Evropské rady zajistili budoucí perspektivu Schengenu," stojí v dopise, který dostali vrcholní představitelé osmadvacítky elektronickou poštou. "Udělám proto, co se týče našeho prosincového setkání, vše, co je v mých silách, abych vyslal jasný vzkaz, že sdílíme závazky ohledně budoucnosti Schengenu," dodal premiér.

Podle mandátu, který v pondělí pro poslední letošní jednání prezidentů a premiérů osmadvacítky schválila česká vláda, bude Sobotka v Bruselu trvat na posílení ochrany vnějších hranic unie. Premiér v úterý proto chválil nově oznámený záměr Evropské komise, podle níž by měla ostrahu hranic posílit nová evropská pohraniční a pobřežní stráž o síle až 1500 pohraničníků.

Summit se uskuteční ve čtvrtek a v pátek, kromě aktuální situace s uprchlíky se bude jednat i o ekonomických otázkách, například o energetické unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám