Hlavní obsah

Pod Monou Lisou je ještě jeden portrét jiné ženy

Právo, BBC, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mona Lisa, která nedává spát historikům umění, možná poodhalila další tajemství. Tvrdí to francouzský vědec Pascal Cotte, podle nějž se pod mistrovskou malbou Leonarda da Vinciho skrývá starší portrét jiné ženy.

Foto: Profimedia.cz

Mona Lisa

Článek

Cotte, který pracuje s metodou amplifikace vrstev, mohl obraz s posvěcením pařížského muzea Louvre studovat v roce 2004. Jeho metoda spočívá v tom, že kamera snímá odrazy silného světla, jež se promítá na malbu.

„Teď můžeme analyzovat, co se přesně děje pod vrstvami barvy, jež dokážeme odlupovat jako slupky cibule. Lze tak rekonstruovat celý vývoj vzniku malby,“ řekl.

Skutečná Mona Lisa je pod povrchem

Vědci předpokládají, že portrét vytvořený v letech 1503–1517 zobrazuje Lisu Gherardiniovou, ženu florentského obchodníka Francesca del Gioconda.

To je podle Cotteho omyl: skutečná Lisa je prý pod novějším portrétem. „Výsledky otřásly mýty a mění náš pohled na Leonardovo mistrovské dílo,“ prohlásil.

„Když jsem dokončil rekonstrukci Lisy Gherardiniové, díval jsem se na portrét, který se zcela liší od dnešní Mony Lisy. Nejde o stejnou ženu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Itálii prý našli kostru Mony Lisy

Italští vědci při prozkoumávání ostatků nalezených v klášteře svaté Uršuly ve Florencii prý identifikovali kostru ženy ze slavného obrazu Mona Lisa. Musí ještě...

Výběr článků

Načítám