Hlavní obsah

První generální stávku Řeků za vlády levicové strany SYRIZA provází násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Násilnými střety mezi demonstranty a policisty vyvrcholil ve čtvrtek v Aténách jeden z protestních pochodů během 24hodinové generální stávky vyhlášené na protest proti úsporným opařením vlády. V Řecku celkem běžné vyvrcholení protestů, ovšem tento je první za vlády strany SYRIZA, často mylně označované za ultralevicovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při generální stávce vypukly v Aténách střety mezi demonstranty a policiíVideo: Reuters

 
Článek

Přestože většina protestních pochodů proběhla klidně, asi stovka mladíků házela kameny a zápalné lahve na policisty u budovy parlamentu. Ti odpověděli slzným plynem. Nad místem střetu přelétával policejní vrtulník.

Stávka je odpovědí lidu na „dogmatické lpění na nefunkčních a destruktivních opatřeních, která vyčerpávají pracovníky a vedla k tomu, že mladí lidé ztratili naději”, uvedl odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, který ji svolal spolu se odborovým svazem pracovníků ve veřejném sektoru ADEDY.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti se v Aténách chrání proti sleznému plynu

Tří pochodů městem se účastnilo asi 25 000 lidí, uvedla AP. Stávka se koná v době jednání vlády s inspektory EU a MMF, kteří posuzují průběh záchranného programu pro Řecko a plnění podmínek věřitelů.

SYRIZA stávku podporuje, byť je namířená proti ní

Řekové protestují proti snížení důchodů, vynucenému novým programem finanční pomoci této zadlužené zemi. V zemi přitom od ledna vládne strana SYRIZA, které vyhrála díky odmítání škrtů vynucených mezinárodními věřiteli. Pod tlakem vynuceného odchodu z eurozóny jí však nezbylo než podmínky přijmout. SYRIZA proto vyhlásila stávce podporu s argumentem, že upevňuje pozici vlády ve vyjednávání s věřiteli. Vyzvala lid k masové účasti.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Protest odborářů z komunistického svazu PAME

GSEE ale obvinila vládu z prosazování „politiky trestajících škrtů, chudoby a bídy“. Vyzvala k zahájení bitvy proti nové vlně škrtů „které dále snižují životní standardy řecké společnosti.“

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Čtvrteční protesty v Aténách

Stávka ochromila Řecko. Zrušeny byly vnitrostátní lety, lodě zůstávají v přístavištích a veřejné úřady i státní školy jsou zavřené. Jen v nouzovém režimu pracují nemocnice.

Míra nezaměstnanosti v Řecku v srpnu klesla na 24,6 procenta, o měsíc dříve činila 24,9 procenta, uvedl ve čtvrtek řecký statistický úřad. Dostala se tak na nejnižší úroveň od poloviny roku 2012, zůstává ale více než dvojnásobná ve srovnání s průměrem celé eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám