Hlavní obsah

Opatovi v Itálii zabavili peníze a cennosti za milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Vatikán

Hotovost a cennosti v hodnotě více než půl miliónu eur (13,5 miliónu Kč) ve středu zabavily italské úřady bývalému opatovi významného středoitalského kláštera Montecassino. Informovala o tom agentura APA. Příslušník benediktinského řádu Pietro Vittorelli údajně částku ve stejné výši církvi zpronevěřil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Třiapadesátiletý Vittorelli údajně peníze určené na bohoslužby v klášteře a na dobročinné účely převáděl za pomoci svého bratra Massima důmyslným způsobem na své vlastní bankovní konto. Římská policie už ho obvinila ze zpronevěry.

Ital Vittorelli vstoupil do montecassinského kláštera v roce 1989 a o dva roky později tam složil řeholní slib. V roce 2007 byl zvolen opatem, tedy představeným místní komunity mnichů. Úřadu se vzdal s poukazem na svůj údajně špatný zdravotní stav v červnu 2013.

Klášter v Montecassinu vznikl už v 6. století našeho letopočtu, a je tak nejstarší podobnou institucí západního mnišství. Během bojů za druhé světové války byl téměř zcela zničen. Po roce 1945 se klášter dočkal obnovy a nyní je jednou z nejnavštěvovanějších církevních památek v Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám