Hlavní obsah

Švédsko zavede kvůli migrantům hraniční kontroly

Stockholm
Aktualizováno

Švédsko podobně jako některé další země Evropské unie kvůli migrační krizi obnoví kontroly na hranicích. Uplatňovat je bude od čtvrtečního poledne na hranici s Dánskem a v přístavních terminálech. Kontroly budou prozatím obnoveny na deset dní s možností prodloužení o dalších dvacet dní. Ve středu večer to oznámil švédský ministr vnitra Anders Ygeman.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency, Reuters

Švédská policie. Ilustrační snímek

Článek

"Doporučení poté, co jsme získali informace od policie, úřadu civilní bezpečnosti a přistěhovaleckého úřadu, požaduje zavedení dočasných hraničních kontrol," řekl na tiskové konferenci Ygeman.

Podle švédských médií žádal zavedení kontrol přistěhovalecký úřad.

List The Financial Times uvedl, že hranice zůstanou otevřené. Na vybraných silnicích, železničních stanicích a přístavištích trajektů ale budou zřízena kontrolní stanoviště policistů, kteří budou prověřovat doklady.

Podobná opatření k obnovení hranic uvnitř schengenské zóny volného pohybu se už kvůli uprchlické krizi odhodlali také Rakušané, Němci nebo Nizozemci. Kontroly na hranicích posílila i Česká republika. [celá zpráva]

Švédsko patří spolu s Německem ke státům, které přijímají nejvíce běženců.

Do země, která má zhruba 9,8 milionu obyvatel, již od začátku roku dorazilo celkem 122 tisíc běženců. Švédský migrační úřad odhaduje, že jich do země letos přijde 160 až 190 tisíc, připomíná ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám