Hlavní obsah

Naše země kvůli uprchlíkům čelí kolapsu, tvrdí švédská ministryně zahraničí

Novinky, bok

Švédská ministryně zahraničních věcí Margot Wallströmová tvrdí, že její země kvůli neustálému přílivu migrantů čelí vážnému kolapsu. Prohlásila, že Švédsko se na současné úrovni s uprchlíky nedokáže dlouho vyrovnávat, a je proto potřeba, aby Evropská unie donutila co nejdříve ostatní členské státy, aby se o břemeno spojené s migranty podělily.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Jeden z posledních žhářských útoků na azylové centrum pro uprchlíky se stal na jihozápadě Švédska.

Článek

Podle posledních údajů se očekává, že počet běženců, kteří dorazí do Švédska do konce roku 2015, dosáhne počtu 190 000 lidí. V prvních devíti měsících ve Švédsku požádalo o azyl přes 73 tisíc lidí.

„Nejsem sama, kdo si myslí, že při přílivu 190 tisíc lidí každý rok není možné udržovat stávající systém země. V dlouhodobém horizontu se systém, jak ho známe, zhroutí. Nejhorší na tom je, že jsem v poslední době slyšela vyjádření ze stran ostatních států, která mě velmi znepokojila,” uvedla Wallströmová v rozhovoru, který citoval server Dailymail.

Zvyšující se útoky na centra s migranty

Jak Wallströmová dodala, není se ani čemu divit, že ze strany veřejnosti je cítit stále menší podpora vůči migrantům. Jako příklad uvedla nedávný žhářský útok na azylové centrum v malém městě Munkedal na jihu země.

Při útoku nebyl nikdo z migrantů zraněn, několik lidí se nadýchalo kouře. Od počátku roku došlo po celé zemi k 15 podobným útokům na místa, kde jsou umisťováni migranti. V deseti případech se jednalo o prokázaný úmyslný trestný čin.

Švédsko s populací přes 9,8 miliónu lidí je jednou ze zemí Evropské unie, která přijala největší počet uprchlíků, v přepočtu na velikost populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám