Hlavní obsah

Slovensko zřídí zahraniční policejní jednotku ochrany schengenské hranice

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská vláda na úterní mimořádné schůzi schválila vytvoření zvláštní zahraniční policejní jednotky o síle 300 lidí, která bude připravena chránit vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu. Její příslušníci budou k ochraně hranic speciálně vyškoleni.

Foto: MTI

Slovenští a maďarští policisté. Ilustrační foto

Článek

„V průběhu čtyřiadvaceti hodin jsme schopni dát dohromady 300 policistů včetně techniky a tito policisté mohou okamžitě vyjet tam, kde to bude potřeba k ochraně vnější schengenské hranice,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Dodal, že se bude jednat o zkušené příslušníky hraniční a cizinecké policie.

Dalších 20 policistů míří do Slovinska

Bratislava zároveň na žádost Lublaně vyšle 20 policistů na pomoc Slovinsku při zvládnutí migrační krize. Odjet by měli už tento čtvrtek. Na rozdíl od výše zmiňované jednotky by ale tito strážci zákona neměli sloužit na hranicích. Měli by se slovinskými kolegy vytvořit společné hlídky ve vnitrozemí.

Pomohlo už i Česko

Česko a Slovensko už vyslaly desítky policistů do Maďarska, kde jsou nasazeni k ostraze maďarsko-srbské hranice. Čtyřčlenné hlídky tvoří maďarský policista, maďarský voják, český policista a slovenský policista.

Hlídkují u bariéry, kterou Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem, aby zabránilo přechodů migrantů na své území.

Tři stovky budou k ochraně hranic schengenského prostoru speciálně vyškoleny.

Reklama

Související články

V Tatrách končí letní turistická sezóna

V Tatrách o nadcházejícím víkendu končí letní turistická sezóna, část turistických stezek bude na déle než sedm měsíců uzavřena. Do nejvyššího pohoří Slovenska...

Výběr článků

Načítám