Hlavní obsah

V Berlíně opět evakuovali tisíce lidí kvůli letecké bombě

– Berlín • Aktualizováno

Až dvanáct tisíc lidí muselo v pátek v berlínské čtvrti Kreuzberg opustit své domovy kvůli nalezené letecké bombě z druhé světové války, uvedl web berlínského a braniborského rozhlasu RBB.

Foto: Paul Zinken, ČTK/AP

Uzavření ulice při nálezu první bomby v centru Berlína

Článek

Doma nemohou být mezi osmou a 18. hodinou. Důvodem je zneškodnění bomby, která byla ve čtvrtek objevena v ulici Lindenstrasse u Židovského muzea. Během týdne je to už druhý případ evakuace kvůli nálezu americké letecké pumy.

Policie ráno nechala oblast vyklidit, ulice jsou neprůjezdné už od sedmi ráno a autobusy jezdí po objízdných trasách. Z bezpečnostních důvodů byl přerušen provoz na dvou linkách berlínského metra. Židovské muzeum bude celý den zavřené.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle policie je bomba stejného typu, jako ta objevená o víkendu, kdy muselo být v neděli evakuováno 11 500 lidí. Zatímco první měla dvě rozbušky, druhá má jednu.  Bomby se od sebe nacházely ve vzdálenosti devět metrů v hloubce 3,5 metru. V místě byl dříve květinový trh.

Bomby se při stavebních a výkopových pracích nalézají často, před koncem války svrhly spojenecké letouny na Německo milióny tun munice. Odborníci odhadují, že jen v Berlíně je pod zemí na 3000 bomb. Jen v roce 2014 bylo v celé zemi zneškodněno 56 tun nevybuchlé munice, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám