Hlavní obsah

U ostrova Lesbos se potopila loď s uprchlíky, nejméně deset mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Deset lidí, včetně dětí, utonulo po potopení člunu s migranty poblíž řeckého ostrova Lesbos. Třicet dalších lidí se stále pohřešuje.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Zachránění uprchlíci poblíž ostrova Lesbos

Článek

Člun s migranty se potopil jen několik hodin poté, co řecká pobřežní stráž zachránila 242 lidí z jiné potápějící se lodi.

Celkem ve čtvrtek u východořeckých ostrovů zahynulo 16 lidí ze tří lodí, 11 obětí jsou děti.

Na pobřeží Lesbu a dalších řeckých ostrovů v Egejském moři nadále připlouvají tisíce běženců denně.

Stejně vytížená zůstává také další migrační trasa z Libye do Itálie, u jejíhož pobřeží záchranáři jen ve středu při sedmi záchranných operacích vytáhli z moře 1042 lidí, připomíná BBC.

Letos už připlulo 700 tisíc lidí

Na námořní operaci Evropské unie EU Navfor se podílejí britští, irští, němečtí a slovinští námořníci. Přesto to nestačí a migranti na moři stále nacházejí smrt.

Organizace spojených národů odhaduje, že letos po Středozemním moři připlulo do Evropy už víc než 700 tisíc lidí a příliv migrantů zatím nikterak nezpomalila ani přicházející zima.

Němci jsou připraveni Řecku pomoci

Atény proto ve čtvrtek navštívil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a přislíbil Řecku pomoc. „V době, kdy se Řecko snaží ekonomicky vzpamatovat, je takovýto nápor pro hospodářství země extrémně vysilující,“ vysvětlil v rozhovoru pro noviny Ta Nea.

O německé pomoci a o tom, jak splnit požadavky řeckých věřitelů, by měl jednat s premiérem Alexisem Tsiprasem a ministrem zahraničí Nikosem Kotziasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám