Hlavní obsah

Polsko má konečné výsledky voleb, většina není stále jasná

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polská celostátní volební komise v noci na úterý sdělila oficiální výsledky nedělních voleb do polského parlamentu. Vyhrálo je konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) s 37,6 procenta hlasu. Druhá skončila vládní Občanská platforma (PO) s 24,1 procenta a pro třetí Hnutí Kukiz 15 hlasovalo 8,8 procenta Poláku.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Lídr strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński s kandidátkou na premiérku Beatou Szydlovou

Článek

Do Sejmu se ještě dostaly liberální Moderní.pl s 7,60 procenta a zemědělská Polská lidová strana (PSL), která získala 5,1 procenta hlasů.

Mimo parlament zůstala Koalice pro obnovu republiky-svoboda a naděje (KORWiN) s 4,8 procenta, koalice Sjednocená levice (SL), pro kterou hlasovalo 7,6 procenta ( na postup potřebovala minimálně 8 procent), i další levicová strana Společně s 3,6 procenta hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není jasné, zda PiS dosáhne na většinu v Sejmu. Tuto informaci, tedy přesněji počty mandátů, volební komise neoznámila. Má tak učinit až v úterý.

Podle neoficiálních propočtů polských médií ale strana na většinu těsně nedosáhne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám