Hlavní obsah

Slovinsko nasadí vojáky na hranicích s Chorvatskem

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovinský parlament ve středu ráno schválil vládní návrh zákona, který umožňuje armádě pomáhat při ostraze hranic. Důvodem tohoto kroku je příval blízkovýchodních migrantů, kteří do země směřují z Chorvatska poté, co Maďarsko zavedlo důraznou ochranu vnější hranice schengenského prostoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie doprovází zhruba 2000 migrantů nedaleko Brezice, jedna žena cestou omdlelaVideo: Reuters

 
Článek

Slovinsko také ve středu hodlá požádat Evropskou unii o poskytnutí policejní pomoci na hranicích s Chorvatskem.

Nový zákon umožní armádě kontrolovat hranice i bez přítomnosti policie, uvedla agentura Reuters. Vojáci začali pomáhat se střežením hranic už v pondělí, dosud však jen tam, kde byly také policejní složky.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Slovinští policisté doprovázejí skupinu migrantů u vesnice Dobova

Kabinet premiér Mira Cerara navrhl nasazení vojska k ostraze hranic kvůli přívalu běženců během zasedání v noci na úterý.

„Nejde o vynucování mimořádného stavu, jde o posílení kontrol na hranicích,“ uvedl o chystaném nasazení armády Cerar.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Slovinští policisté na chorvatsko-slovinském přechodu Trnovec

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Migranti na chorvatsko-slovinském přechodu Trnovec

Vláda zároveň obvinila sousední Chorvatsko, že posílá k hranicím se Slovinskem tisíce migrantů a ignoruje veškeré žádosti o to, aby příliv běženců nějakým způsobem kontrolovalo. Podle slovinského ministerstva vnitra od pátku do země přišlo na 20 000 lidí.

Slzný plyn na hranici

Maďarská agentura MTI s odvoláním na chorvatskou televizi HRT informovala o tom, že slovinská policie v noci z pondělí na úterý použila proti migrantům slzný plyn. Na chorvatsko-slovinském hraničním přechodu Trnovec totiž čekali vyčerpaní a prochladlí utečenci v chladu a dešti téměř dvacet hodin, než pro ně přijely autobusy.

Když se chtěli co nejdříve dostat do vyhřátých autobusů, došlo k potyčce se slovinskou policií. MTI uvedla, že plyn zasáhl i malé děti.

Foto: ti, Právo

Migrační trasy přes Slovinsko

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména Německa.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Uprchlíci se snaží překonat bariéru na chorvatsko-slovinském přechodu Trnovec

Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla všechny migranty hromadně vpustit do země, tedy i do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Slovenští policisté na maďarsko-srbské hranici 

Slovensko vyslalo v úterý 50 policistů na maďarsko-srbskou hranici, kde budou pomáhat v ochraně schengenské hranice. Podobnou pomoc slíbily i Česká republika a Polsko.

„Naší povinností je v první řadě chránit schengenskou hranici před nelegální migrací. Nemůžeme respektovat, že statisíce lidí nelegálně překračují schengenské hranice, z toho absolutní většina z čistě ekonomických důvodů,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

„Policisté nebudou působit na maďarsko-chorvatské hranici, protože Chorvatsko je členem Evropské unie, ale není členskou zemí Schengenu. Celá tato iniciativa bude proto orientována na maďarsko-srbskou hranici,“ konstatoval Fico.

„Maďarská strana garantuje našim policistům ubytování, stravu, pohonné látky a drobné opravy. Vše ostatní si chlapci vezou s sebou,“ dodal.

Slovenští policisté budou nasazeni do společných hlídek s maďarskými kolegy, takže většina z nich proto ovládá maďarštinu. Předseda slovenské vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák za dva týdny pojedou za slovenskými policisty do Maďarska.

„Zajímá nás to. Pokud nezastavíme tok nelegálních migrantů přes schengenské hranice, Evropa nezvládne uprchlickou krizi spojenou s obrovským počtem migrantů,“ dodal Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám