Hlavní obsah

Protiimigrační nálady přinesly švýcarským lidovcům volební vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Nedělní parlamentní volby ve Švýcarsku opět vyhrála nacionálně-konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP). Díky částečně nacionalistické rétorice a obavám z přílivu imigrantů dokonce posílila své pozice. Její zákonodárci obsadí třetinu 200členného parlamentu.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Počítání hlasovacích lístků po volbách ve Švýcarsku

Článek

SVP získala 29,4 procenta hlasů a bude mít 65 mandátů. Posílila o 2,8 procentního bodu. Překonala svůj dosavadní rekord z roku 2007, kdy získala 62 poslanců. Druzí sociální demokraté (SP) si udrželi 18,8 procenta hlasů, ale budou mít jen 43 křesel. Třetí liberálové z FDP také posílili, o 1,3 procentního bodu, když dostali 16,4 procenta a obsadí 32 míst, uvedl list Berner Zeitung. Ve Švýcarsku se tak potvrdil mírný posun země doprava.

V parlamentu zasednou zástupci 14 stran. Volební účast byla 48 procent.

Vítězná SVP vsadila na populismus a před volbami zdůrazňovala, že chce omezit příliv cizinců do Švýcarska. Též se stavěla proti připojení alpské země k EU.

Těsnější spolupráci s EU a mírnější reformy azylových zákonů naopak prosazovali sociální demokraté.

„V předvolební kampani bylo bohužel jedno velmi dominantní téma. Lidé volili tím, že se řídili strachem,” reagovala ve švýcarské televizi sociálnědemokratická kandidátka Rebecca Ruizová s poukazem na ostré debaty o uprchlících a přistěhovalectví.

Ztráty zaznamenaly obě ekologické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám