Hlavní obsah

Do EU už letos dorazilo 710 000 běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už víc než 710 tisíc běženců dorazilo za prvních devět měsíců letošního roku do Evropské unie, oznámila v úterý evropská pohraniční agentura Frontex. To je více než dvojnásobný počet proti nově příchozím za celý loňský rok.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Migranti v Srbsku

Článek

Nejvíc migrantů připlulo z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy, zvláště na  Lesbos, kde do konce září napočítali 350 tisíc migrantů. Nejpočetněji mezi nimi byli zastoupeni Syřané. Tito lidé pak nejčastěji proudí dál přes Balkán do Německa, které v letošním roce očekává příchod zhruba 800 tisíc lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počty nově příchozích běženců s nadcházející zimou klesají. Zatímco v srpnu překročilo hranice Unie 190 tisíc lidí, v září jich bylo o 20 tisíc méně. Nejvíce poklesl počet nových migrantů v Itálii, a to o 12 tisíc.

Podle Frontexu to způsobilo nejen zhoršující se počasí, ale také nedostatek plavidel, v nichž by běženci přepluli Středozemní moře. Trasu z Libye do Itálie podle agentury využívají nejčastěji Eritrejci.

Ředitel Frontexu Fabrice Leggeri upozornil, že i přes klesající počty je třeba zvláště Řecku a Itálii pomoci s registrací a ověřováním totožnosti příchozích. Frontex už dříve požádal unijní země o posílení pohraničních stráží. „Doufáme, že se nám dostane adekvátní pomoci, která ukáže opravdového ducha evropské solidarity,“ uvedl Leggeri.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám