Hlavní obsah

Charita v Polsku má problém: chudí jsou příliš bohatí, sklady jídla praskají ve švech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Potraviny, které měli pracovníci Červeného kříže v Koszalinu na severozápadě Polska rozdat chudým, zůstávají ve skladu. Chudí jsou totiž až příliš bohatí na to, aby je mohli dostat. Alespoň tedy podle úředních kritérií, upozornila polská televize TVN 24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

"Největší problém máme s tím, že nemáme komu potraviny rozdat, zatímco sklady praskají ve švech," stěžují si lidé z místní potravinové banky, zřízené Červeným křížem. Kámen úrazu tkví v tom, že úřady stanovily částku 771 zlotých (asi 4935 Kč) jako maximální měsíční příjem na člena rodiny, která by chtěla díl z rozdávaných potravin.

Předat potraviny rodinám s mírně vyšším příjmem ale nová pravidla přísně zakazují pod hrozbou tvrdého postihu. Sankce za rozdání potravin neoprávněným osobám činí 110 procent hodnoty všeho zboží předaného organizaci.

"Člověk se z pravidel vytratil," míní ředitel koszalinské odbočky Červeného kříže, podle kterého se doposud podařilo vypátrat příjemce pouze pro třetinu toho, co má na rozdání.

"Srdce mi puká. To jídlo by mohlo pomoci lidem, kteří by si ho zasloužili, protože se každý měsíc musí snažit, aby vyšli s penězi," postěžovala si jedna z pracovnic skladu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle stanice slíbilo, že "nezůstane lhostejné", jakmile se prokáže, že potravinová pomoc nezahrnuje všechny, kdo by ji skutečně potřebovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám