Hlavní obsah

Nobelovu cenu za fyziku získali vědci za důkaz o hmotě neutrálních částic

– Stockholm

Nobelovu cenu za fyziku získali Japonec Takaaki Kadžita a kanadský vědec Arthur B. McDonald za důkaz, že neutrální částice (neutrina) mají hmotu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Nobelovu cenu za fyziku získali Japonec Takaaki Kadžita a kanadský vědec Arthur B. McDonald.

Článek

„Tento objev změnil naše chápání toho nejniternějšího fungování hmoty a může se stát klíčovým pro naše vnímání vesmíru,“ podotkla Královská švédská akademie věd.

Neutrino vzniká při jaderných reakcích a jeho hmotnost je ve srovnání s většinou elementárních částic velmi malá. Neutrina také nereagují prakticky vůbec s okolním prostředím a je velmi obtížné je detekovat.

Mění svou identitu, prokázali vědci

Oceněná dvojice vědců podle akademie pokusy doložila, že neutrina oscilují, tedy mění svou identitu, včetně své hmotnosti. Aby něco takového mohlo platit, musí neutrina nějakou hmotnost mít.

Je to již podruhé za sebou, co Nobelova cena za fyziku putuje do Japonska. Minulý rok Nobelovu cenu za fyziku získali Japonci Isamu Akasaki a Hiroši Amano a Američan japonského původu Shuji Nakamura za vývoj modrých světelných diod umožňujících vytvoření nového, ekologického světelného zdroje.

Nobelova cena za fyziku měla doposud 199 držitelů, mezi nimiž jsou jen dvě ženy. Pouze 47krát se od roku 1901 stalo, že cenu získal jediný laureát.

Foto: Heritage Auctions/Handout , Reuters

Crickova medaile od výboru pro udílení Nobelovy ceny

Nobelův týden

Týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí udělením ceny za lékařství, po úterním vyhlášení vítěze v oboru fyzika přijde ve středu na řadu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi miliónů švédských korun (více než 23 miliónů Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám