Hlavní obsah

Soužití s běženci bude podle Gaucka pro Německo stejná výzva jako jeho znovusjednocení

Příchod běženců je pro Německo podobně velká výzva, jako bylo znovusjednocení země v roce 1990. Řekl to dnes ve Frankfurtu nad Mohanem na oslavách 25. výročí sjednocení Německa prezident země Joachim Gauck, podle něhož potrvá několik generací, než se nově příchozí stanou pevnou součástí německé společnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angela Merkelová se zúčastnila mše k oslavě sjednocení NěmeckaVideo: Reuters

 
Článek

Podle Gaucka se po sjednocení Německa znovu spojilo to, co k sobě odjakživa patřilo. Přesto ale proces sjednocování nebyl hladký. „Postupně nám všem došlo, že srovnání životních poměrů a mentality na východě a na západě je proces na více generací,” řekl prezident.

„Stejně jako v roce 1990 nás čeká výzva, která zaměstná několik generací,” řekl Gauck k současnému příchodu uprchlíků do Německa. „Na rozdíl od tehdejší doby ale nyní musí srůst dohromady to, co k sobě dosud nepatřilo. Východní a západní Němci měli přece jen společnou řeč, sdíleli kulturu a dějiny,” podotkl.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německý prezident Joachim Gauck na oslavě znovusjednocení ve Frankfurtu nad Mohanem

Podle Gaucka nyní čeká Německo podobná situace, kterou si západní Němci prošli při první migrační vlně v 60. letech. „Bude to chtít určitý čas, než si nově příchozí zvyknou na společenský řád, který nezřídka bude v rozporu s jejich tradičními normami. A bude to chtít čas, než staří a noví spoluobčané převezmou odpovědnost za stát, který budou všichni vnímat jako společnou zemi,” řekl prezident.

Podle něj ale musí všichni, jak Němci, tak nově příchozí, dodržovat základní hodnoty, jakými jsou svoboda, rovnoprávnost a demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám