Hlavní obsah

V Bavorsku vyšetřují 1300 případů převaděčství, vazební věznice v Pasově je přeplněná

Mnichov

Do Německa každý den dorazí stovky uprchlíků a migrantů, které většinou přes hranici dostanou převaděči. Německá policie jen během první poloviny roku začala vyšetřovat 2500 případů pašování, uvedly týdeník Focus a agentura DPA. Více než polovina z nich - 1300 - se řeší v Bavorsku, kde přestávají stačit kapacity vazebních věznic.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

V největší německé spolkové zemi je ve vazbě 600 podezřelých, uvedla mluvčí bavorského ministerstva spravedlnosti. Svobodný stát má proto problém nejen s nedostatečnou kapacitou rychle se zaplňujících uprchlických táborů, ale také s nedostatečnou kapacitou vazebních věznic. Nejhorší je situace v dolnobavorském Pasově u rakouských hranic, protože v jeho okolí končí jedna z tras, kterou používají migranti a jejich převaděči.

„Momentálně je kvůli pašování lidí uvalena vazba na 350 osob,“ uvedla mluvčí Ursula Raabová-Gaudinová k situaci v Pasově. Dodala, že v místní vazební věznici jsou cely jen pro 75 lidí, a proto se museli mnozí převézt do jiných vazebních věznic v Bavorsku.

Rychle roste počet případů pašování lidí i v Severním Porýní-Vestfálsku, kde proti prvnímu pololetí roku 2014 přibyla třetina případů pašování lidí. Celkový letošní počet případů činí 273. Ve Šlesvicku-Holštýnsku evidují 409 případů, což je skoro stejné číslo jako za celý loňský rok. V Dolním Sasku mají 107 nových případů, což představuje nárůst o padesát procent.

Naopak v Sasku, které hraničí s Českou republikou, nebo Braniborsku, které sdílí hranici s Polskem, žádný výrazný nárůst počtu případů vyšetřovaných pašeráků úřady nezaznamenaly. To podle Focusu vyvolává otázku, zda nejsou bavorští soudci při uvalování vazeb rychlejší nebo přísnější, byť ve všech spolkových státech platí jeden zákon.

V Německu v první polovině letošního roku výrazně vzrostl také počet odsunutých neúspěšných žadatelů o azyl. Oproti loňskému prvnímu pololetí jich muselo z Německa nuceně odejít o 40 procent víc než od ledna do června 2014. Celkem jich bylo 8178. Téměř 70 procent z nich pocházelo ze zemí západního Balkánu, nejčastěji z Kosova a Albánie, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám