Hlavní obsah

Tajemství Jacka Rozparovače rozluštěno? Británie exhumuje jeho poslední oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo poslední oběti tajemného Jacka Rozparovače bude exhumováno a podrobeno zkoumání. Uvedl to britský deník The Telegraph s tím, že poslední, koho tento sériový vrah zabil, byla zřejmě Rozparovačova manželka. List vychází ze zjištění Wynnea Westona-Daviese. Ten tvrdí, že zabitá Mary Jane Kellyová byla jeho prateta.

Foto: Profimedia.cz

Znetvořené tělo Mary Jane Kellyové na dobovém snímku

Článek

Britské ministerstvo spravedlnosti podle Telegraphu naznačilo, že vůbec první exhumaci jedné z obětí záhadného vraha povolí. Weston-Davies tvrdí, že Kellyová byla nejen jeho prateta, ale hlavně manželka Jacka Rozparovače, kterou zabil z pomsty.

Rozparovač se tak podle jeho teorie jmenoval Francis Spurzheim Craig, který byl v době vražd v roce 1888 jednapadesátiletým novinářem specializujícím se na kriminální případy v londýnském East Endu.

Žil prý na Mile End Road ve čtvrti Whitechapel, jen sedm minut chůze od místa první vraždy.

Craig podle Westona-Daviese dobře znal metody policejního vyšetřování. Čtyři další prostitutky zabil proto, aby zmátl stopy a odvedl pozornost vyšetřovatelů od spojení s vraždou své manželky. Nemohl prý přijmout to, že se potají vrátila k prostituci, kterou se živila před tím, než se v roce 1885 vzali.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Mary Jane Kellyové

Weston-Davies své závěry odhalil v nové knize Skutečná Mary Kellyová. Doufá, že exhumace těla jeho údajné pratety pomůže díky analýze DNA alespoň částečně potvrdit příbuzenský poměr.

„Jediný způsob, jak s jistotou prokázat, že Rozparovačova poslední oběť byla má prateta, je exhumace těla Mary Jane Kellyové,” řekl bývalý chirurg Weston-Davies.

„Pokusíme se získat DNA z jejích kostí nebo zubů a porovnáme ji s mojí DNA nebo se vzorkem mého bratra, protože my jsme, pokud vím, její jediní žijící příbuzní,” dodal.

Spáchal Rozparovač sebevraždu?

Jeho teorie slibuje další překvapivé odhalení. Při zkoumání úmrtního listu Francise Craiga zjistil, že spáchal sebevraždu, když si prořízl hrdlo, a to stejným způsobem, jakým vraždil ženy Jack Rozparovač.

Craigova novinářská kariéra navíc utrpěla vážný šrám, když se provalilo, že v listu Bucks Advertiser publikoval texty opsané z The Daily Telegraphu.

Další senzací by bylo, v případě, že se prokáže totožnost Rozparovače jako novináře Francise Craiga, že existuje i jeho podobizna. Craigovu tvář totiž zachytil jeden z kreslířů pracujících u londýnského soudu.

Britské ministerstvo spravedlnosti půl roku zkoumalo Daviesovy závěry a došlo k tomu, že je to dostatečně podložená teorie. Proto souhlasilo s genetickými testy.

O identitě Rozparovače existuje mnoho teorií. Podezřelých před 127 lety bylo prý kolem stovky. Nikdy se ale nepodařilo s jistotou prokázat, kdo zavraždil pětici prostitutek.

Reklama

Výběr článků

Načítám