Hlavní obsah

Gabčíkovo znervóznělo. Čeká běžence

– Gabčíkovo
Právo, Ivan Vilček

Jihoslovenské Gabčíkovo je na nohou: přesun utečenců, které Bratislava slíbila převzít, aby ulehčila přetíženému Rakousku, místní rozhodně nepřijímají bez kontroverzí. Ubytovna Slovenské technické univerzity (STU) na okraji obce je přitom už připravena na příchod prvních rodin i jednotlivců.

BEZ KOMENTÁŘE: Gabčíkovo očekává běžence z RakouskaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Nechceme je tady. Bojíme se,“ odpověděla Právu Mária Medeiová na otázku, jak přijímají obyvatelé obce plánovaný příchod azylantů.

„Mám strach. Moje dcera pracuje jako číšnice, chodí pozdě v noci domů. Areál, kde mají být ubytováni, není ohrazený ani jinak zajištěný. Budou se toulat po obci a to není dobře,“ neskrývá obavy František.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jídelna pro azylanty

„Nemám proti nim nic. Vím, že utíkají před válkou. Jenom nechápu, proč mají být umístěni zrovna tady. Už jednou tu běženci byli a neměla jsem dobrý pocit,“ dodává Andrea.

Druhého srpna se bude v obci konat místní referendum, v němž se místní mají vyjádřit, zda uprchlický tábor v obci přijmou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pokoj pro azylanty

„Referenda se zúčastním. A budu hlasovat proti,“ říká rozhodně Karol. Připouští však, že ani odmítavý postoj místních ale nejspíš nic nezmění na faktu, že do ubytovny se nastěhují cizinci z různých zemí. „Politici si to nakonec stejně udělají po svém,“ mávne rukou a odjíždí na kole.

Jídlo třikrát denně

Obyvatelé Gabčíkova maďarské národnosti sledují maďarskou televizi a citlivě vnímají zprávy o neslábnoucím náporu běženců, kteří pronikají do země ze Srbska.

Paniku způsobila např. fáma, že mezi migranty se už vetřeli teroristé, kteří mohou chtít vyhodit do vzduchu nedalekou přehradu na Dunaji. „Lidé tomu věří a pak se stavějí všeobecně proti migrantům,“ kýve hlavou Igor.

„Kapacita jedné budovy je 240 lidí, ale ideální počet ubytovaných činí 150 až 180 osob v jedné budově,“ říká Zoltán Jaroš, šéf účelového zařízení STU.

Buňky se dvěma pokoji o rozloze 42 metrů čtverečních jsou už připraveny. Pokoje mají balkón a jsou zařízeny starším nábytkem. Žadatelé o azyl v Rakousku zde budou mít stravu třikrát za den.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ředitel ubytovny Slovenské technické univerzity Zoltán Jaroš

Migrační úřad slovenského ministerstva vnitra pronajímá od roku 1992 část ubytovny STU.

„Původně zde bydleli stavitelé vodního díla na Dunaji, pak studenti. A v 90. letech sloužil areál jako azylový tábor pro běžence z bývalé Jugoslávie. Po válce na Balkáně se vrátili domů. Pak tu byli umístěni i azylanti z jiných zemí,“ popisuje Jaroš.

Činnost tábora skončila před šesti lety. Kapacita areálu je 2240 osob, ale tolik uprchlíků tu nikdy nebylo.

Má odlehčit Traiskirchenu
Azylový tábor v rakouském Traiskirchenu praská ve švech pod náporem migrantů
Slovensko souhlasilo, že dočasně umístí až 500 uprchlíků na svém území
Zabezpečí pro ně ubytování a stravu až do doby, než v Rakousku proběhne azylová procedura
Prvních padesát uprchlíků má do Gabčíkova dorazit do konce července, zbytek v srpnu a v září

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám