Hlavní obsah

Údajný Heydrichův mercedes se neprodal, nikdo nenabídl dost miliónů

Kodaň

Mercedes 320 Cabriolet B, v němž prý byl v roce 1942 smrtelně zraněn zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, v pondělí nenašel kupce v aukci klasických, sportovních a luxusních automobilů v dánském Vejle. Nikdo totiž nenabídl částku alespoň 3,4 milionu dánských korun (téměř 12,5 miliónu českých korun), kterou současný majitel vozu, Lauritz Lauritzen z dánského města Hobro, požadoval. Nejvyšší nabídka dosáhla 2,9 miliónu korun (10,6 miliónu korun), informovala dánská televize TV SYD.

Foto: Profimedia.cz

Majitel chtěl vůz prodat nejméně za 12,5 miliónů českých korun.

Článek

"Nabídka nebyla dostatečně vysoká. Chci za auto přes tři milióny dánských korun," řekl třiasedmdesátiletý Lauritzen dánskému zpravodajskému serveru tvmidtvest.dk. "Jsem ale v kontaktu s dalšími možnými kupci," dodal.

O tom, zda prodávaný mercedes patřil skutečně Heydrichovi, panují pochybnosti, protože totéž tvrdí několik dalších majitelů podobných vozů. Podle historiků se autenticita vozu jasně určit nedá, jelikož se nenašly jeho doklady.

Lauritzen si však je jistý na 99 procent, uvedla dánská televize. Zájem o automobil údajně mají některá muzea, například i z Prahy.

Snaží se dokázat jeho pravost

Lauritz Lauritzen vůz koupil v roce 1980 a mnoho let prý věnoval snaze dokázat jeho pravost. Dnešní majitel automobil získal ve zchátralém stavu. Jedenadvacet let byl údajně ve stodole poblíž dánské obce Skälskör. Automobil zaregistrovaný 31. prosince 1938 má dnes najeto 173 000 kilometrů.

Na Heydricha zaútočili 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš vyslaní z Británie. Stalo se tak v ostré zatáčce pod Vychovatelnou v Libni, v místě, kterému dodnes řada lidí přezdívá "Heydrichova zatáčka". Šlo o největší protinacistický čin odboje v Evropě.

Gabčík zaútočil na Heydrichův mercedes samopalem, zbraň mu ale selhala. Kubiš pak na auto hodil granát. Heydrich, který je mimo jiné označován za spoluautora holokaustu, byl při výbuchu zraněn střepinou a 4. června zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám