Hlavní obsah

Ukrajina účtuje s minulostí, banderovcům ale přiznala zásluhy

– Kyjev

Sérii zákonů o vypořádání s komunistickou minulostí schválil ve čtvrtek ukrajinský parlament. Kyjev počítá s odstraněním veškerých viditelných pozůstatků dřívější sovětské moci od pěticípých hvězd po pomníky vůdců. Zákonodárci odsoudili i nacistickou ideologii a zakázali její symboly. Současně však kontroverzně přiznali status bojovníků za nezávislost banderovcům, a tím jim zajistili sociální záruky.

Foto: Profimedia.cz

Socha komunistického revolucionáře V. I. Lenina v Doněcku

Článek

"Zákon nezakazuje ideologie, protože to by bylo v demokratické zemi nepřijatelné, ale zakazuje totalitní režimy jakéhokoli zabarvení – fašistické, komunistické či jiné. Totalita je na Ukrajině zakázána," prohlásil jeden ze spoluautorů předlohy Jurij Lucenko ze strany prezidenta Petra Porošenka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Likvidace komunistických symbolů včetně přejmenování tisíců ulic a možná stovek měst a obcí má být podle zákona hotova do šesti měsíců. Zvláště obtížná bude demontáž kamenných, bronzových či betonových pomníků bolševických velikánů, které dodnes okupují centra mnoha ukrajinských měst.

Uznání zásluh banderovců

Poslanci však zašli v zúčtování s minulostí ještě dál. Dali otevřít archivy sovětské tajné policie od roku 1917 a sovětský termín pro poslední světový konflikt Velká vlastenecká válka nahradili v Evropě běžným označením druhá světová válka.

Přijali rovněž rozhodnutí udělit status bojovníků za nezávislost všem, kdo za ni bojovali v letech 1917–1991. Týká se to tedy i příslušníků šovinistické Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) Stepana Bandery a jejího vojenského křídla, vražedných oddílů Ukrajinské povstalecké armády (UPA).

Cílem zákona je podle ukrajinské agentury UNIAN „přiznat účastníkům boje za nezávislost Ukrajiny ve 20. století status hlavních subjektů boje za obnovení státní nezávislosti Ukrajiny“, jež do roku 1917 jako samostatný stát neexistovala.

Zákon zajišťuje „sociální záruky“, poskytované státem a obcemi. Přiznává jim také vyznamenání a vojenské hodnosti a určuje „státní politiku k obnovení, zachování a připomínce památky tohoto národního boje“.

Na vypracování zákona se podílel syn vrchního velitele UPA Jurij Šuchevyč. OUN a UPA bojovaly hlavně proti Sovětům, komunistům a Polákům. Za německé okupace zorganizovala UPA masové vraždění na Ukrajině, jehož obětí se kromě 80 až 185 tisíc Poláků staly i stovky Čechů na Volyni. Podílely se i na vraždění Židů a Romů. Bandy UPA vpadly po skončení války i do Československa, když se pokoušely probít na západ.

Nový ukrajinský zákon má platit na celém území státu, ale jeho uplatnění v povstaleckých zónách na východě země je jen těžko představitelné. Vůdci "lidových republik" v Doněcku a Luhansku považují sovětský odkaz za základ své proruské ideologie a symbol svazků s Moskvou. Šéf ukrajinských komunistů Petro Symonenko prohlásil, že přijetím zákona o likvidaci komunistického dědictví poslanci „zpochybnili fungování Ukrajiny jako státu“.

Reklama

Související články

Vandalové poškodili Banderův hrob v Mnichově

Neznámí pachatelé poškodili v noci na neděli hrob ukrajinského povstaleckého vůdce Stepana Bandery v Mnichově. Podle mluvčí mnichovské policie shodili ze soklu...

Výběr článků

Načítám