Hlavní obsah

Malajsijský boeing sestřelil Buk, domnívají se nizozemští vyšetřovatelé

Amsterdam

Loňský pád malajsijského Boeingu 777 na východní Ukrajině zřejmě způsobil zásah protileteckou raketou ze systému Buk. Nizozemští vyšetřovatelé to považují za nejpravděpodobnější, ale ne jedinou verzi, uvedli v pondělí. Pro její potvrzení hledají svědky.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Kus boeingu v Petropavlivce

Článek

„Verze s Bukem je tou hlavní,” prohlásil mluvčí nizozemské prokuratury Wim de Bruin, ale hned dodal: „Stále je více než jeden scénář a kolem toho, který se týká střely z Buku, je mnoho nezodpovězených otázek, proto jsme vznesli žádost (o výpovědi svědků).”

Nizozemští vyšetřovatelé proto v prohlášení uvedli, že hledají „svědky, kteří mohou informovat o převozu raketového systému Buk, o jeho posádce a palbě z něj v oblasti Donbasu”.

Oficiální předběžná zpráva nizozemských vyšetřovatelů z loňského září jako příčinu katastrofy uvedla zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií”. Ačkoli přímo nezmiňuje protiletadlovou střelu, tak takový závěr podle analytiků ze zmíněné formulace vyplývá.

V uplynulých týdnech média s odvoláním na zdroje mezi vyšetřovateli informovala, že analýzy ukazují na použití ruského systému Buk. Dřívější nepotvrzené zprávy uváděly, že střela byla vypálena z území ovládaného proruskými separatisty.

Moskva podíl na sestřelení letadla opakovaně odmítla.

Pád stroje nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám