Hlavní obsah

V Německu obžalovali 94letého muže kvůli zabíjení v Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Prokuratura v německém Schwerinu v pondělí obžalovala 94letého muže z účasti na zavraždění nejméně 3681 lidí, když působil jako zdravotník SS v bývalém koncentračním táboře Osvětim-Březinka. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího prokuratury.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Koncentrační tábor Osvětim

Článek

Muž podle mluvčího stane před soudem kvůli podezření, že pomáhal při zabíjení. Vyšetřovatelé prý zjistili, že obžalovaný byl v Osvětimi-Březince od 15. srpna do 14. září 1944 jako příslušník vojenské zdravotní služby SS. Během této doby bylo v plynových komorách zabito nejméně 3681 osob.

Deník Bild k případu uvedl, že obžalovací spis má 83 stran. Obžalovaný, označený jako Hubert Z., byl už v letech 1942 a 1943 i v koncentračních táborech Sachsenhausen a Neuengamme.

Advokát Peter-Michael Diestel podle Bildu tvrdí, že vyšetřovací dokumenty neobsahují žádný důkaz o konkrétní trestné činnosti, které by se jeho mandant Hubert Z. dopustil.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Prokurátor Hans Förster ale DPA řekl, že pro vznesení obžaloby, která se týká pomoci při zabíjení, je rozhodující, že muž o charakteru Osvětimi-Březinky jako vyhlazovacího tábora věděl a svou činností jeho fungování podpořil. Obžalovaný přitom nemusel být do zabíjení přímo zapojený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám