Hlavní obsah

Lipsko čeká obří pochod odpůrců islámu

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) se rozhodlo v Německu zmobilizovat své přívržence a do saského Lipska svolalo na středu obří pochod, na kterém očekává desítky tisíc účastníků. Na akci se připravují také odpůrci Pegidy. V půlmiliónovém Lipsku úřady počítají s až 100 tisíci demonstranty.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) má nejširší podporu v Drážďanech.

Článek

Policie je v pohotovosti a podle agentury DPA se hovoří jedněch z největších policejních manévrů od znovusjednocení Německa. "Požádali jsme o výpomoc několik spolkových zemí," uvedla saská policie. Dodala, že na klid a bezpečnost bude v ulicích Lipska dohlížet až 4000 policistů.

Legida, lipská odnož Pegidy, podle úřadů nahlásila 30 až 40 tisíc demonstrantů, původně přitom hovořila až o 60 tisících lidí. Další desítky tisíc lidí se do města sjedou na protidemonstrace, kterých byly v Lipsku podle portálu faz.net zaregistrovány asi dvě desítky.

Saské zemské úřady mezitím ohlásily, že není známo žádné konkrétní nebezpečí, které by uspořádání akce v Lipsku bránilo. V pondělí se ale kvůli hrozbě možných útoků na představitele Pegidy neuskutečnilo tradiční shromáždění v Drážďanech, kde je toto hnutí mimořádně silné.

Reklama

Výběr článků

Načítám