Hlavní obsah

Romano Prodi vyloučil kandidaturu na italského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý dvojnásobný premiér a předseda Evropské komise Romano Prodi vyloučil, že by se zúčastnil klání o post italského prezidenta. Levicového politika přitom většina médií označovala za favorita na nástupce Giorgia Napolitaneho, který se úřadu vzdal tuto středu po téměř devíti letech.

Foto: Max Rossi , Reuters

Romano Prodi

Článek

"Už nechci být uprostřed toho napětí a problémů," řekl v pátek agentuře ANSA 75letý Prodi. Současný premiér Matteo Renzi, který je Prodiovým spolustraníkem, uvedl, že jeho Demokratická strana svého kandidáta na post hlavy státu oznámí až den před volbou, která se bude konat 29. ledna. Hlasování je všeobecně považováno za test pro Renziovu vládu.

Ke žhavým kandidátům na italského prezidenta podle médií dosud patří i bývalý předseda vlády Giuliano Amato podporovaný opoziční strany Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Zmiňují se i další jména, například současný ministr hospodářství Pier Carlo Padoan, guvernér italské centrální banky Ignazio Visco či prokurátor Raffaele Cantone.

Volba prezidenta je v Itálii tajná. Hlasuje při ní zhruba tisícovka poslanců, senátorů a zástupců regionů. V prvních třech kolech je ke zvolení potřeba dvoutřetinová většina všech hlasů, v dalších kolech pak už jen prostá většina. Pokud nebude shoda na přijatelném kandidátovi, může se volba protáhnout i na několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám