Hlavní obsah

Šéfredaktor Charlie Hebdo nese na smrti novinářů vinu, míní zakladatel časopisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karikatury ve francouzském satirickém týdeníku Charlie Hebdo byly v poslední době čím dál provokativnější a šéfredaktor Stéphane Charbonnier alias Charb to s nimi přeháněl, čímž ohrozil celý redakční tým. Takového názoru je Henri Roussel, který stál u založení časopisu v 70. letech.

Foto: Profimedia.cz

Henri Roussel alias Delfeil de Ton

Článek

Roussel, který publikuje pod pseudonymem Delfeil de Ton, v kritickém sloupku zveřejněném tento týden v levicovém týdeníku Le Nouvel Observateur, na Charbovu adresu napsal: „Mám ti to za zlé.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký ministr zahraničí Kerry položil věnec u košer obchodu v PařížiVideo: Reuters

Podle něj byl Charbonnier „skvělý kluk“, ale také „tvrdohlavec” a mnoho věcí přehnal. „Co ho nutilo, aby tým vtáhl do rizika?” dodal.

Roussel v článku spekuluje nad jeho motivací zveřejnit provokativní karikatury Mohameda v roce 2011 a do věci, která byla podle něj přehnaná, zatáhnout celý redakční tým a ohrozit ho tak. Krátce po zveřejnění byla redakce vypálena neznámými útočníky.

„Neměl to dělat. Ale udělal to znovu v září 2012,“ kritizoval dále Charbonniera Roussel.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Karikaturista Charb z francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo.

Není to přitom poprvé, co Roussel redakci Charlie Hebdo kritizoval. Už Charbovu předchůdci Phillippemu Valovi vytýkal, že z týdeníku udělal sionistický a islamofobní časopis.

V duchu svobody slova

Roussel podle svých slov s vyjádřením pro Le Nouvel Observateur téma uzavřel. „Odmítl jsem hovořit do televize i do rozhlasu, nechal jsem si to pro Observateur. A nejsem připraven otevírat toto téma znovu,“ napsal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní, přátelé i členové vlády se přišli naposled rozloučit se zavražděným šéfredaktorem časopisu Charlie HebdoVideo: Reuters

Jeho kritická vyjádření však vyvolala i protichůdné reakce. Dlouholetý redakční právník Charlie Hebdo Richard Malka zaslal jednomu z majitelů Le Nouvel Observateur a Le Monde Mathieuovi Pigassemu rozhořčený vzkaz.

„Charb ještě nebyl ani pohřben (pohřeb se uskutečnil ve čtvrtek - pozn. red.), a Observateur nemá nic lepšího na práci než publikovat polemické a jedovaté příspěvky. Nedávno se šéf Le Nouvel Observateur Matthieu Croissandeau velmi dojímal, když říkal, že bude pokračovat v boji, nevím, jestli to myslel takhle. Nechci se nechat přemoci špatnými myšlenkami, ale mé zklamání je obrovské,“ napsal Malka.

Ani jeho názor nezůstal bez odezvy. „Dostali jsme tento text (Rousselův kritický list, pozn. red.) a po poradě jsem rozhodl, že ho zveřejníme v duchu svobody slova. Zdálo se mi nevhodné jeho hlas cenzurovat, i když je kritický. Zvláště proto, že jde o hlas jednoho ze zakladatelů týmu,“ uvedl Croissandeau.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Atentátníci zaútočili na pařížskou redakci Charlie Hebdo 7. ledna dopoledne. Dva bratři Said a Chérif Kouachiovi, kteří se hlásili k jemenské odnoži Al-Káidy, zastřelili celkem deset zaměstnanců redakce včetně šéfredaktora Charbonniera a dva policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám