Hlavní obsah

Ve Francii pohřbili zavražděné karikaturisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Karikaturisty Georgese Wolinského a Bernarda Werlhaka pochovali ve čtvrtek v Paříži osm dní poté, co byli zavražděni v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Pochována byla také psychiatrička a esejistka Elsa Cayatová a bývalý policista Franck Brinsolaro, který zajišťoval ochranu šéfredaktora Stéphana Charbonniera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb karikaturisty Bernarda WerlhakaVideo: Reuters

 
Článek

Rozloučit se s karikaturisty přišla kromě rodiny a známých podle webu Le Nouvel Observateur i řada kulturních a politických osobností i neznámí lidé. Pohřbeny byly i další oběti masakru, který v redakci nepřežilo 12 lidí.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Pohřeb bývalého policisty Francka Brinsolara v Bernay

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osmdesátiletý Wolinski byl doyenem a duchovním otcem několika generací kreslířů a karikaturistů současnosti. V roce 2005 se stal nositelem nejvyššího francouzského státního vyznamenání – Řádu čestné legie.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

V Montreuil nesou rakev s karikaturistou Bernardem Werlhakem.

Sedmapadesátiletý Bernard Werlhac byl oblíbený pravidelný přispěvatel Charlie Hebdo a kreslil pod pseudonymem Tignous. Kreslil pro víc časopisů, jeho předkové pocházejí z Ekvádoru.

Tignousova kolegyně Corrine Reyová ho označila na pohřbu za „krále žertů”.

„Náš časopis bude žít, bude to jiný časopis,” řekla Reyová a dodala: „Ty ses nikdy nebál, můj Titi a můžu vás ujistit, že se ani my nebudeme bát.”

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Rakev s Tignousem pokrývaly kresby

Ministryně spravedlnosti Christine Taubirová prohlásila, že zabití karikaturisté byli „strážní andělé, kteří dávali pozor, aby bylo jisté, že naše demokracie funguje”.

„Začínám si uvědomovat, že odešel. Ale jak jsem řekla dříve, zabili člověka, ne jeho ideály. Proto jsme tady. Stojíme tady a budeme pokračovat v obraně principů Charlie Hebdo,” uvedla dcera zabitého karikaturisty Elsa.

V pátek budou smuteční obřady pokračovat pohřby Charbonniera, kreslíře Philippea Honorého a korektora Mustaphy Ourrada.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Karikaturami ozdobená rakev Tegnouse

Francie se obává dalších podobných útoků. Do zpřísněných bezpečnostních opatření zapojila 10 000 vojáků a 4700 policistů.

Celkem se na dodržování bezpečnosti v zemi nyní podílí podle médií na 120 000 příslušníků bezpečnostních sil. Pátrá se po případných komplicích trojice a zvažují se nová protiteroristická opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám