Hlavní obsah

Ukrajina schválila rozpočet, aby mohla žádat o půjčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský parlament schválil v pondělí rozpočet pro příští rok. Zákonodárci potřebovali přijmout rozpočet co nejdříve, aby země mohla dostat další část finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF), napsala agentura Reuters. Zvýšené náklady si vyžaduje pokračující válka.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Poslanci již před hlasováním o rozpočtu schválili řadu zákonů ke zlepšení stavu veřejných financí, včetně zavedení dodatečných dovozních cel.

Premiér Arsenij Jaceňuk upozornil, že rozpočet by po jednáních s mezinárodními věřiteli ještě mohl být upraven. „Řada bodů se změní podle toho, na čem se dohodneme s mezinárodními věřiteli,” prohlásil. Dodal, že tato jednání začnou 7. ledna.

MMF již koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkovém objemu 17 miliard dolarů (zhruba 387 miliard Kč). Ukrajina zatím z programu obdržela 4,6 miliardy dolarů. Kyjev by rád co nejrychleji získal další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů.

Program pomoci má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ta se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Začátkem září měnový fond upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám