Hlavní obsah

Český oční lékař vrátil Polákovi po dvou letech slepoty zrak

Právo, Pavol Minárik
Bratislava

Michal Madalinski (35) z jihopolského městečka Boguszow-Gorce před dvěma roky úplně oslepl. Nedávno mu Pavel Stodůlka, přednosta oční kliniky Gemini ve Zlíně, vrátil zrak během dvou a půl hodinové operace, která se v Polsku zatím neprovádí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Madalinski viděl už čtvrt hodiny po zákroku a další den dokázal bez problémů přečíst i nejmenší písmenka. Informovala o tom ve středu Gazeta Wyborcza.

Madalinski, který má osmiletého syna, onemocněl před několika lety leukémií. Život mu mohla zachránit jen transplantace kostní dřeně, ale léky, které musel následně užívat, mu postupně úplně vzaly zrak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Asi u 10 až 12 procent takovýchto pacientů dochází k imunologickému poškození rohovek a následné slepotě. A to byl i můj případ,“ vzpomíná s trpkostí.

Moderní zákrok ve Zlíně

Zhroutil se mu svět. Dva roky žil v úplné slepotě. „Vodili mě od lékaře k lékaři, ale všichni jen bezradně rozhazovali rukama, že na pomoc je už pozdě,” vzpomíná Madalinski.

Postupně ztrácel i poslední naději, když jeden z jeho příbuzných našel na internetu informaci, že ve Zlíně pacientům, jako je on, vrací zrak.

Hned po první návštěvě a vyšetření na moravské klinice v létě tohoto roku ho zařadili na transplantaci umělé rohovky. Absolvoval ji po čtyřech měsících. „Měl jsem trochu strach, co se mnou bude, ale až neuvěřitelný efekt se dostavil hned po operaci,” řekl s nadšením pacient, který za operaci a umělou rohovku zaplatil v přepočtu asi 140 000 korun.

Polský Národní fond zdraví (NFZ) plánuje takovýto zákrok i implantát už v blízké budoucnosti pojištěncům hradit. Madalinskiho, kterého čeká ve Zlíně ještě operace druhého oka, to mimořádně potěšilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám