Hlavní obsah

Ruská ponorka úspěšně vyzkoušela strategickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské vojenské námořnictvo ve středu úspěšně vyzkoušelo mezikontinentální raketu Siněva, určenou jako výzbroj jaderných ponorek. „Raketa odstartovala z ponořené ponorky Tula v Barentsově moři a bojové hlavice zasáhly cíl na polygonu Kura na Kamčatce,” oznámila agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dolet Siněvy býval uváděn 8000 kilometrů, ale při jednou z testů v roce 2008 raketa uletěla rekordní vzdálenost více než 11 500 kilometrů. Předpokládalo se však, že i díky menšímu nákladu.

Rakety Siněva jsou určeny jako výzbroj pro ruské ponorky, označované v kódu NATO jako Delta IV, v ruském názvosloví projekt 667BDRM Delfín. Ty se jeví vylepšenou verzí sovětských raketonosných jaderných ponorek druhé generace, na níž počet mezikontinentálních střel stoupl z 12 na 16. Svou charakteristikou se prý blíží americké třídě Ohio, vyjma vyšší hlučnosti. Bývají označovány za nejvýznamnější typ raketonosných ponorek v ruském námořnictvu.

Siněva je raketou na kapalné palivo, na rozdíl od raket Bulava na tuhé palivo, které jsou určeny pro novou generaci jaderných ponorek třídy Borej, z nichž dvě - Jurij Dolgorukij a Alexandr Něvskij - jsou už zařazeny v Severní a Tichooceánské flotile, a třetí (Vladimir Monomach) se chystá k předání. Další dvě plavidla se stavějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám