Hlavní obsah

Na londýnském letišti zavedli screening kvůli ebole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie v rámci prevence před ebolou zahájila na nejrušnějším londýnském letišti Heathrow screening cestujících, kteří přilétají ze západoafrických států. Pasažéři budou vyplňovat dotazník, aby se zjistilo jejich možné vystavení nákaze, v případě potřeby jim bude zkontrolována teplota.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Letoun American Airlines vzlétá z londýnského letiště Heathrow.

Článek

Opatření se zatím týká terminálu 1. Do konce týdne bude zavedeno na dalších terminálech, příští týden pak na letišti Gatwick a ve vlacích Eurostar. Vláda předpokládá, že dotazník bude vyplňovat jen malý počet cestujících a totéž platí i v případě měření teploty.

Podle odhadů ministerstva zdravotnictví 85 procent osob, které cestují z postižených zemí do Británie, využívá služeb letiště Heathrow. Vždy ale s přestupem. Přímé spojení do Libérie, Sierry Leone a Guineje z Londýna není.

První let, kde se provádí screening, byl úterní z Bruselu, který navazoval na spoj z Libérie.

V Česku se nacvičuje

V České republice byla dosud čtyři podezření na nákazu, u nikoho se naštěstí nepotvrdila. Záchranáři tak během úterý na Letišti Václava Havla jen nacvičovali situaci, kdy by do Prahy dorazili pasažéři nakažení touto nebezpečnou chorobou.

„Zaměřili jsme se na praktickou stránku činnosti v reálných podmínkách, tedy od přistání letadla až po předání pacienta v Nemocnici Na Bulovce. Chceme, aby tímto výcvikem prošly postupně všechny směny, a to v těsné spolupráci s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy,“ uvedl náměstek ředitele pražských hasičů odpovědný za integrovaný záchranný systém Oldřich Klegr.

Figuranty s podezřením na smrtelnou nemoc převezli do Nemocnice Na Bulovce za dvě a půl hodiny po cvičném dosednutí letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám