Hlavní obsah

Pod německou elektrárnou jsou děravé sudy s jaderným odpadem

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pod jadernou elektrárnou Brunsbüttel v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku, odstavenou v roce 2011, přibývá silně poškozených sudů se slabým a středně silným radioaktivním odpadem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze 355 zkontrolovaných sudů je už 102 silně poškozeno. Sdělilo to zemské ministerstvo životního prostředí v Kielu, které vykonává jako úřad dozor nad atomovými zařízeními.

Podle zprávy silná koroze poškodila některé nádoby natolik, že z nich vypadává obsah, a na některých sudech se uvolnily poklopy. Už v září bylo označeno 55 sudů za silně poškozené. V neděli byly kontrolovány další sudy z celkem 631 kusů rozmístěných v šesti oddělených krytech v podzemí elektrárny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Firma Vattenfall, která elektrárnu provozovala, má urychleně do konce roku dokončit inspekci odpadu a poté zahájit jeho přesun do meziskladu. Likvidace této jaderné elektrárny má trvat nejméně 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám