Hlavní obsah

Do Luhanska prý vjela ruská vojenská kolona a 1200 ozbrojenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace ve středu ráno oznámil, že do obleženého Luhanska vjela kolona asi 150 ruských bojových vozidel, doprovázená více než tisícovkou ozbrojenců. V Doněcku podle informace armádního velení zahynulo za posledních 24 hodin 34 civilistů.

Foto: Jevgenij Maloletka, ČTK/AP

Části východoukrajinského Luhanska jsou v plamenech.

Článek

Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko redakci zpravodajského serveru Cenzor řekl, že kolona je ruská. Ozbrojenci jsou oblečeni v ruských uniformách bez hodnostního označení.

Kolona prý pronikla z Ruska na ukrajinské území už před třemi dny. Součástí konvoje jsou tahače s raketovými systémy Grad. Vojáků, které Vorončenko označil za příslušníky ruské armády, je kolem 1200.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moskva to popírá

Nepotvrzené informace o přesunech kolony se v minulých dnech objevily na Twitteru. Spatřena byla údajně v obci Mykolajivka na východ od Luhanska směrem k ruským hranicím, a rovněž u obce Ščasťa na sever od města. Nyní se údajně konvoj nachází na jedné z ulic východně od centra Luhanska. Rusko dodávky zbraní a posil východoukrajinským povstalcům popírá.

Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko v úterý prohlásil, že těžká bojová technika, která se dostala do rukou separatistů, je bojová kořist zabavená v ukrajinských armádních skladech.

Podle mluvčího ukrajinské armády zahynulo v Doněcké oblasti při bojových operacích za posledních 24 hodin 34 civilistů a dalších 29 bylo zraněno. Celkem od března zemřelo v oblasti 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno, uvedl mluvčí s odvoláním na informace doněckých zdravotníků.

Velení ukrajinské Národní gardy ve středu v Kyjevě oznámilo, že dobrovolnické oddíly spolu s vojáky ukrajinské armády obsadily strategicky významné město Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcka. Povstalecká agentura Novorossija boje v Ilovajsku potvrdila, vojáci jsou ale prý jen na jižním a východním okraji města.

Podle agentury Interfax je město pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a dobrovolnických oddílů Donbas, Dněpr a Azov. Boje o Ilovajsk trvaly několik dní, v úterý armáda oznámila, že kontroluje polovinu města. Moskevský rozhlas hlásil, že povstalci se pokoušejí dobýt ztracené pozice pomocí děl a tanků.

Červený Kříž je už v Doněcku

Vedoucí představitelé samozvané Doněcké lidové republiky ve středu podle Interfaxu ohlásili příjezd předsunuté mise Mezinárodního výboru Červeného Kříže (MVČK) do Doněcka.

„Ubytovali se v hotelu a dostali ochranu. Během dne budou jednat s vedením republiky," řekl Interfaxu "vicepremiér" povstalecké vlády Andrej Purgin. Zdůraznil, že povstalecké oddíly jsou připraveny poskytnout bezpečnostní záruky pro kolonu ruských automobilů, které mají do východoukrajinského Luhanska dopravit humanitární pomoc.

O zárukách ve středu v Moskvě jednal šéf evropských operací MVČK Laurent Corbaz, který minulý týden absolvoval podobná jednání v Kyjevě. Podle ruské agentury ITAR-TASS besedoval Corbaz s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem, podrobnosti o jednání ale agentura neoznámila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám