Hlavní obsah

Většina Rusů podporuje separatisty na Ukrajině a je pro aktivní zásah Moskvy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Více než polovina Rusů je přesvědčena, že by Rusko mělo aktivně podporovat prorusky naladěné síly na jihovýchodě Ukrajiny. Vyplývá to z průzkumu ruské organizace Levada provedeného v půlce května, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí. Půlka občanů Ruské federace si myslí, že jejich země už do konfliktu aktivně zapojena je.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Separatisté mají podporu většiny Rusů.

Článek

Z 1600 oslovených desetina jednoznačně souhlasila s názorem, že Rusko aktivně podporuje prorusky naladěné síly na jihovýchodě Ukrajiny. Dalších 39 procent se přiklánělo k názoru, že tomu tak spíše je. Jen šest procent s tímto tvrzením rezolutně nesouhlasilo. Dalších 21 procent si myslelo, že tomu tak spíše není.

Ještě jednoznačnější byly odpovědi na otázku, zda by tak Moskva měla činit. Jednoznačně pro bylo 15 procent a spíše pro 44 procent. Jasně proti bylo v půlce května šest procent respondentů a spíše proti 14 procent.

Méně jednoznačný ale je názor, zda Rusko má na takovýto zásah právo. V půlce května si to myslelo 41 procent, 42 procent se domnívalo, že ne, ale že v případě Krymu na to právo mělo. Sedm procent si myslelo, že na to nemá právo nikdy. V době krymské krize na konci března si však 58 procent dotázaných myslelo, že na to právo má, a jen 28 procent, že obecně ne, ale v případě Krymu ano.

Podpora připojení odtržených oblastí klesá

Klesá i podpora přijetí odtržených částí od Ukrajiny do Ruské federace. Zatímco v době krymské krize na konci března jich bylo jednoznačně pro 38  procent a spíše pro 29 procent, nyní je jich jednoznačně pro jen 21 procent a spíše pro 30 procent. Jasně proti je však jen sedm procent a spíše proti 24 procent.

V případě Doněcké a Luhanské oblasti si myslí 26 procent oslovených, že by měly vstoupit do federace, 36 procent, že by měly být nezávislé. Dalších 23 procent je pro to, aby zůstaly součástí Ukrajiny, 17 procent však požaduje větší autonomii. V půlce dubna však vstup podporovalo 35 procent a pro nezávislost byla čtvrtina.

Podpora separatistů a odmítání ukrajinské vojenské akce

Separatisté a jejich činy však mají stále vysokou podporu, s obsazováním úředních budov souhlasí 59 procent oslovených. Proti je jich jen 19 procent.

Jen devět procent respondentů považuje zásah ukrajinské armády proti separatistům za oprávněný, odsuzuje ho 77 procent.

Otázkou samozřejmě je, nakolik jsou oslovení pod vlivem ruských médií a ruské propagandy, kde se stále opakují slova Kremlu označující protiteroristickou operaci za trestnou výpravu a kyjevskou vládu za nelegitimní a fašizující.

Reklama

Výběr článků

Načítám