Hlavní obsah

Zmizelé pozorovatele OBSE držíme my, přiznali separatisté na Ukrajině

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny ve čtvrtek přiznali, že zadržují čtveřici pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří zmizeli v pondělí u Doněcku. V prohlášení pro ruskou agenturu Interfax slíbili, že je propustí.

Foto: ČTK/AP

Předák slavjanských separatistů Vjačeslav Ponomarjov.

Článek

„Víme, kde jsou, jsou v pořádku,“ prohlásil samozvaný starosta města Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov a dodal, že pozorovatelé z Turecka, Švýcarska, Dánska a Estonska budou brzy propuštěni. „Objasníme si, co jsou zač, kam směřovali a proč, a propustíme je,“ uvedl.

Podle Ponomarjova udělali pozorovatelé chybu, když se přes varování vydali do míst, která kontrolují vzbouřenci. „Samozřejmě že byli zadrženi,“ podotkl Ponomarjov, který současně zdůraznil, že se nejednalo o zatčení.

Slavjanští separatisté už v dubnu zadržovali sedm pozorovatelů OBSE včetně českého zástupce. Ponomarjov tehdy tvrdil, že jsou jejich hosty. [celá zpráva]

Ve středu pak byla další skupina nakrátko zadržena v obci Marinka západně od Doněcku. [celá zpráva]

OBSE zvažuje ukončení mise

Boje mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou v posledních dnech přitvrdily. Nově propukly v Luhanské oblasti. [celá zpráva]

OBSE zvažuje ukončení mise, budou-li únosy jejích pracovníků pokračovat, řekl televizi ZDF diplomat Wolfgang Ischinger, který je prostředníkem OBSE pro ukrajinskou krizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám