Hlavní obsah

Mohlo dojít na nejhorší, uvedl Stropnický k situaci českého pozorovatele zadrženého na Ukrajině

Novinky, Alex Švamberk (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Před sobotní půlnocí se do Prahy vrátil podplukovník Josef Přerovský, kterého osm dnů zadržovali v ukrajinském Slavjansku separatisté se skupinou pozorovatelů mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Do Prahy se vrátil přes Berlín, kde na něj čekal armádní speciál, na jehož palubě byl ministr obrany Martin Stropnický a také přítelkyně vojáka.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Martin Stropnický a pozorovatel OBSE Josef Přerovský

Článek

Skupina pozorovatelů, ve které byl kromě německých vojáků ještě Dán, Polák a Čech, se na svobodu dostala v sobotu ráno. Zatímco Polák se vracel z Kyjeva do Varšavy, čtyři němečtí příslušníci mise, Dán a  Čech letěli do Berlína, kde s nimi v devět večer přistál německý armádní speciál.

Na letišti Tegel čekal Přerovského ministr obrany Martin Stropnický, který uvedl, že je rád, že máme takovéto vojáky a dodal: „Já jsem především rád, že jsou všichni účastníci té mise OBSE konečně zase ve svobodném světě. A jsem velmi rád, že starosta Slavjanska pan Ponomarjov už je nehostí, jak říkal, že jsou jeho hosty, a že je tady psycholog i jeho přítelkyně.“

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Propuštění pozorovatelé OBSE, podplukovník Josef Přerovský třetí zdola

Stropnický přiznal, že situace byla chvílemi napjatá. Ještě po propuštění se všichni členové mise i ruský emisar stali terčem střelby: „Byly hodiny, kdy se nevědělo vůbec nic, a mohlo to dopadnout podle všech možných scénářů včetně těch nejhorších”.

Stropnický také ocenil podíl německé strany při vyjednávání: „Je dobře a logické, že se toho ujalo Německo, ta šance byla větší, jejich kontakty jsou tam lepší a určitě to té věci pomohlo.“

V zajetí strávili týden

Vojenská mise OBSE byla nedaleko východoukrajinského Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. Propustili je teprve v sobotu odpoledne, na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska si je převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, který je odvezl do Doněcku. Podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám