Hlavní obsah

U kulatého stolu na Ukrajině chybějí separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V budově kyjevského parlamentu začalo ve středu první jednání zástupců ukrajinské vlády s opozicí, podnikateli, církvemi a nevládních organizací. Zasedání tzv. celostátního kulatého stolu národní jednoty, u něhož se má najít východisko z krize, se ale neúčastní separatisté z východu Ukrajiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk se účastní kulatého stolu

Článek

Podle názoru prezidentského kandidáta za Stranu regionů Michaila Dobkina nemá kulatý stůl bez účasti separatistů velký význam: „Zúčastnit by se měli všichni včetně těch, kdo se režimu nelíbí,” řekl agentuře Unian.

Zpravodajský server OstroV napsal, že z východu k jednání přijel gubernátor Doněcké oblasti Serhij Taruta, který ale byl dosazen do funkce ukrajinskou vládou.

"K dialogu u kulatého stolu nás nepozvali," řekl zpravodaji agentury Reuters šéf doněckých povstalců Denis Pušilin, "Chtějí-li kyjevské úřady dialog, musejí přijet sem. Když my pojedeme do Kyjeva, zatknou nás."

Dva bývalí prezidenti

Jednání zorganizovali úřadující prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk. Vedou je Turčynov a dva bývalí prezidenti Leonid Kravčuk a Leonid Kučma, napsala Ukrajinska pravda. U stolu jsou zástupci vládní strany Otčina včetně Julije Tymošenkové a vedení opoziční Strany regionů.

Podle ní by se ukrajinská krize vyřešila, kdyby začal skutečný dialog s občanskými vůdci na východě země a skončila ruská agrese proti Ukrajině, čehož však nelze dosáhnout při bilaterálních jednáních bez účasti mezinárodního společenství. Premiér Arsenij Jaceňuk návrh přijal s tím, že ukrajinská vláda hodlá pořádat kulaté stoly ve všech oblastech.

Evropská unie zahájení kulatého stolu přivítala, i když zástupci separatistů zastoupeni nejsou. Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle vyjádřil na Twitteru naději, že příští kolo rozhovorů se uskuteční na východě země.

Tvrdý postoj vlády

Úřadující prezident země Oleksandr Turčynov na úvod řekl, že povstalce z východu nečeká jednání, ale trest: "Proti ozbrojencům, kteří se snaží vyvolat v naší zemi válku a se zbraní v ruce se pokoušejí diktovat svou vůli, nebo spíše vůli cizí země, proti těmto ozbrojencům zasáhne spravedlnost." Vláda podle něj ofenzívu proti "teroristům" na východě nezastaví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda zveřejnila záběry z úterní operace u OktjabrskéVideo: Reuters

Turčynov uvedl, že přizvání dvou bývalých hlav států má ukázat, že vláda neprosazuje jen svou linii.

Kučma řekl, že by nyní nemohl říci jako na oslavách desetiletí nezávislosti, že Ukrajina je nezávislý stát. Zdůraznil, že země potřebuje legitimně zvoleného prezidenta. Volby by se měly konat 25. května. Turčynov je jen pověřen funkcí poté, co Viktor Janukovyč uprchla do Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám